Je komt wandelen in het regionale park Scarpe Escaut. Je staat er met je rug tegen de Belgische grens. Je blik naar het Zuiden. Je Franse vocabulaire wordt opgekrikt: marais = moeras, étang = meer, charbon = steenkool, chevalement = schachtbok. En oh ja, sentier = wandelpad.
Het is geen bekende regio en ook geen erg toeristische regio. Toch is het zeker een bezoek waard. Het gebied is getekend door een verleden van steenkoolwinning. Een oude schachtbok en steenberg bij Condé-sur-L’Escaut, de tuindorpen met mijnwerkershuizen, een meer dat ontstaan is door het verzakken van de mijnen. Combineer dit met het moeras op de grens van België en de twee naamgevende rivieren (Scarpe en de Schelde) en je bent zo een week zoet met wandelen in Scarpe Escaut.
Op een uurtje rijden tref je net over de grens nog een mooi maar onbekend gebied: Lees Wandelen in het Belgische Heuvelland van collega-blogger J loves to travel.
Wandelen in Scarpe Escaut, de top 3 korte wandelingen
Mijn top 3 wandelingen van ons weekje in de Scarpe Escaut ziet er zo uit. We hebben onze pup ontzien en liepen alleen wandelingen korter dan 10 kilometer. Na wandelingen in België en Nederland, is dit mijn eerste blog buiten de Benelux.
De wandeling “Les Censes de Sebourg”
De kerk van het dorpje Sebourg stamt al uit de 12e eeuw. Veel is daar overigens niet meer van te zien, door de vele latere aan- en verbouwingen. Toch heeft het nog charme, vooral als je er even omheen loopt. Het vormt de start van een korte rondwandeling van 6,3 kilometer. Al snel verlaat je het dorpje en loop je langs de prachtig glooiende boerenvelden (censes, spreek uit als “cinse”).
Dan daal je langzaam verder tot je bij de beek de l’Aunelle uitkomt. Het pad volgt de meandering. Je steekt af en toe met een brug de beek over. Het is hier groen door planten en bomen. Als je het dorp weer inloopt kom je langs een lieflijk watervalletje.
Start: parking bij kerk van Sebourg (Place de la Eglise)
Lengte: 6,3 km
Hoogeverschil: 132 meter
Meer info en GPX
De wandeling “La Canarderie (petit parcours) Condé-sur-L’Escaut”
Condé-sur-L’Escaut is een echt mijnstadje en een relatief grotere plaats van zo’n 10.000 inwoners. Gelukkig begint de wandeling aan de rand van de het centrum en loop je direct de natuur en de rust in. De eerste kilometers loop je langs een kanaal tot je in de verte aan de andere kant van het meer de schachtbok van de voormalige mijn boven de bomen ziet uittorenen. Dit is waar je naartoe gaat. Het doet me denken aan die andere mijn site, iets dichter bij thuis: de Avonturenberg in Beringen.
Het meer zelf is een direct gevolg van de mijnbouw, die hier tot in de jaren ’80 nog plaats vond. Door de mijnen gecontroleerd te laten instorten, verzakte de grond gemiddeld 4 tot 5 meter. Het verzakt trouwens nog steeds; wanneer het gestabiliseerd zal zijn is niet bekend.
De schachttoren is wat hoger gelegen en je kunt er onderdoor lopen. Het is een duidelijk landmark, maar verder wordt het niet gebruikt. Achter de toren tref je de Steenberg. Officieel behoort ie niet tot de route, maar het loont absoluut te moeite hem te beklimmen. De berg zelf is bebost, en bovenop heb je een prachtig uitzicht over het landschap.
Ook in Nederland en België kun je tegenwoordig prachtig wandelen op oude mijncomplexen. Misschien wel de mooiste is Terhills in het enige Nationale Park van België De Hoge Venen. Hier heb je het mooiste panorama van Vlaanderen en twee schachbokken: één daarvan is ingericht als uitkijktoren. In Landgraaf in Zuid-Limburg vind je de langste trap van Nederland op de Wilhelminaberg, de steenberg van de Staatsmijn Wilhelmina.
Na de steenberg loopt de route tussen twee meren door, terug naar het stadje. Eerst langs een wijk met mijnwerkershuizen van een eeuw geleden, dan langs het Base de Loisirs langs het meer. Hier tref je ligweides en enkele speelplekken waar de plaatselijke bevolking zich komt ontspannen. Je loopt tenslotte nog even langs de oude vestingwerken, die zelf ook zeker een bezoek waard zijn.
Startpunt: Parking van de Base des Loisirs, Rue Henri Martice.
Lengte: 6,9 km, plus ongeveer een km voor de terril
Hoogteverschil: 106 meter, plus ongeveer 100 meter voor beklimmen van de terril
Meer info en GPX
De wandeling “Revenir aux origines entre Hergnies et Vieux Condé”
Tot slot onze favoriet om te wandelen in de Scarpe Escaut. Eigenlijk net zo leuk als nummer twee, maar net iets afwisselender en rustiger is de rondwandeling tussen de plaatsen Vieux Condé en Hergnies. De wandeling begint in Vieux Condé, en gaat niet langs, maar dwars door een tuindorp (cité-jardin) opgericht door de mijnbouwcompagnie. Het is een wijk met prachtige woningen dat vandaag de dag onder Unesco-werelderfgoed valt.
Ook in Nederland heb je mooie tuindorpen in grote steden. De mooiste is Vreewijk in Rotterdam-Zuid.
Je verlaat de wijk, steekt het kanaal over en vervolgt je pad langs het kanaal. Ondanks de behoorlijke hoeveelheid blauwalg (het was zomer) waren er toch diverse watervogels actief: onder andere een broedende fuut en meerkoeten. Het kanaal mondt uit in het meer van Amaury, dat in 1972 ontstaan is, ook als gevolg van verzakkingen door de mijnbouw.
Je loopt een poosje langs de oevers van het meer. Dan ga je een bos in, het bois de robiniers (sprinkhanen), maar vooral veel mooie en grillige bomen en mooie doorkijkjes. Je tikt het randje van Hergnies aan en keert terug naar het meer. De terugweg naar het startpunt gaat over een weidere vlakte langs de Schelde, die hier breed en kalm door het landschap stroomt.
Startpunt: Vieux Condé, voor het gemeentehuis (Place de la Mairie)
Lengte: 8,9 km
Hoogteverschil: 71 meter
Meer info en GPX
Blijf op de hoogte!
Zet nu je emailadres op mijn mailinglist! Af en toe ontvang je een emailtje van me met een overzicht van de nieuwste blogs. De updates komen uit wanneer het uitkomt, dus zeer onregelmatig. Een beetje zoals ik zelf ben dus. Je emailadres wordt alléén voor deze mailing gebruikt.
Geachte, Ik wilde de wandeling “Revenir aux origines entre Hergnies et Vieux Condé” downloaden maar kreeg opnieuw de gegevens van de wandeling “La Canarderie (petit parcours) Condé-sur-L’Escaut”. De, volgens u, mooiste wandeling van de drie “Revenir….’ zouden we graag maken. Zou het mogelijk van de juiste gegevens door te sturen? Met dank, Frie Feremans
Dank je voor de reactie. De hyperlink was inderdaad de verkeerde, maar dat is nu gecorrigeerd.