Er zijn talloze mooie wandelbestemmingen in Nederland en België en daar schrijf ik dan ook altijd met veel plezier over. Bestemming Buitenlucht focust zich vooral op de Benelux en heel af en toe een teennagel daarbuiten. Maar dat neemt niet weg dat je ook buiten de Benelux natuurlijk prachtig kunt wandelen.
Ga ik je een overzicht geven van alle mooie wandelgebieden in Europa? Nee, natuurlijk niet! Dat is schier onmogelijk. Niet eens alle gebieden waar ik ooit wandelde. Maar wel een lijstje aan gebieden waar ik speciale herinneringen aan heb. En gebieden waar ik nog niet geweest ben, maar o zo graag nog eens herinneringen wil gaan opbouwen. Een I-was-here-or-I-wish-I-will-be-here-lijstje, dus.
I was here: mijn mooie wandelgebieden in Europa
Wandelroute in Ierland: The Wicklow Way
Mooie herinneringen heb ik in elk geval aan Ierland. Met wandelschoenen het vliegtuig in, even knipperen met je ogen, en met wandelschoenen het vliegtuig weer uit en je staat in Dublin. Ideaal voor een paar dagen wandelen in een heel ander landschap is de Wicklow Way. Deze wandelroute start letterlijk in de stad Dublin voert je naar Clonegal. Het is met 127 kilometer het langste gemarkeerde pad van Ierland.
De Wicklow Way is vernoemd naar de ruige Wicklow Mountains waar de route dwars overheen gaat. Ikzelf had maar drie dagen de tijd en heb de halve route afgelegd, van Dublin tot het bijzondere Glendelough. Glendelough (spreek het uit als “glendelok”) is een oud kloosterstadje, heel erg toeristisch, maar tegelijkertijd fascinerend mooi. De oude begraafplaats ziet eruit als in een klassiek spookslot.
Wandelparadijs in Tsjechië: Boheems Zwitserland
Het Nationaal Park heet České Švýcarsko, in het Nederlands Boheems Zwitserland, en het ligt in Tsjechië. Het is populair in de zomermaanden bij Nederlanders en niet alleen omdat het redelijk dichtbij ligt. Op nog geen acht uur rijden bevind je je in een van de pareltjes van Europa als het aankomt op wandelen. Het gebied bestaat grotendeels uit zandsteen, waaruit de rivieren diepe kloven hebben uitgesleten. Je kunt hier met evenveel gemak de diepte inlopen, en met een bootje terugvaren, als een stuk omhoog en genieten van het uitzicht.
Ik heb hier zeker bijzondere herinneringen liggen. Niet in de laatste plaats omdat we hier fantastisch hebben kunnen wandelen met de kinderen, ook toen die nog jong waren. Boheems Zwitserland is sprookjesachtig genoeg om ook de jongsten te kunnen betoveren. Ik was hier voor het eerst toen mijn oudste nog een kleuter was en later met mijn middelste als baby (en met mijn jongste als embryo, maar dat bleek pas een weekje later).
Franse Alpen: wandelen in de Ecrins en Aravis
Ook dichtbij België kun je prima wandelen in de Scarpe Escaut in Frankrijk. Maar hét wandelwalhalla van Frankrrijk zijn toch de de Franse Alpen. Ik wil er twee gebieden uitlichten waaraan ik mijn hart voor altijd heb verpand. Ten eerste Vallouise in de Ecrin. De Ecrins zijn een fantastisch stuk bergen waar je, zelfs in het hoogseizoen, nog ideale rust kunt vinden. Tentje mee op je rug en je slaapt op hoogte zomaar tussen de marmotten. Of je valt zoals wij in slaap door het tellen van schapen omdat de herder het een goed idee vond zijn kudde vlak naast ons tentje te stallen voor de nacht.
Een ander gebied waar ik goede herinneringen aan heb is de Aravis, dicht tegen Zwitserland aan. Deze bergketen is onder Fransen zeer populair en Nederlanders weten het nauwelijks te vinden. Dubbel plezier dus. Je kunt er op meerdere plaatsen omhoog en vanaf de kam heb je prachtig uitzicht op de besneeuwde Mont Blanc.
Wandelen in de Kaukasus
Nee, het is nu niet het moment om vrolijk in Rusland vakantie te gaan vieren. Maar toch mag dit gebied niet ontbreken in mijn lijst wandelgebieden die een speciaal plekje hebben in mijn hart. Ik heb hier, samen met goede vrienden, namelijk de hoogste berg van Europa bedwongen: de Elbrus. De Elbrus is met 5642 echt alpine werk, maar aan de voet tref je een landschap zoals ik dat nergens anders gezien heb in Europa. Ruige bergen en grote vlaktes in een door vulkanen vormgegeven gebergte.
De noordkant van de Elbrus is het meest ongerept en ruig. Het ligt niet naast de deur. Een vlucht via Istanboel of Moskow brengt je naar Meneralnye Vody, en vandaar is het nog een lange autoreis tot je de berg in zicht krijgt. En dan komt nog een smalle, steile en vooral hobbelige pas die niet zou misstaan in het programma “de gevaarlijkste wegen”. Maar ben je eenmaal aangekomen in het gebied rondom het basiskamp op ongeveer 2000 meter hoogte, dan liggen de mooiste hikes van Europa voor het oprapen. Bijvoorbeeld naar de Sultan Waterval. Of het “vliegveld”, een grote vlakte midden tussen de bergen. Of de tot paddenstoelen uitgesleten rotsformaties.
Ga hier vooral niet op eigen houtje naar toe, maar laat je goed begeleiden. Als het überhaupt ooit nog eens oké wordt om naar Rusland te gaan.
Wish I will be there: mijn wensenlijstje
Wandelroutes in IJsland – Laugavegur Trail
Heel hoog op mijn wensenlijstje staat IJsland. Hier wonen namelijk de enige echte trollen en het lijkt me fantastisch om daarnaar op zoek te gaan. Maar ook als dat niet lukt is het geen man overboord. IJsland moet namelijk sowieso betoverend mooi zijn! De bijna buitenaards aandoende natuur, unieke berglandschappen, ijzige gletsjers. IJsland biedt net iets meer dan andere routes in Europa.
Het is wellicht niet een van de eerste landen waar je aan denkt bij wandelroutes. En toch zijn er plenty mogelijkheden. De Laugavegur Trail is een van de, zo niet dé, mooiste wandelroutes van Europa. Deze route brengt je in vier dagen van Landmannalaugar naar Þórsmörk of andersom. De totale lengte van de route bedraagt 54 kilometer en is niet voor een beginnend wandelaar. Gedurende deze meerdaagse route steek je namelijk regelmatig rivieren over, loop je buiten de gebaande paden en kan je ook nog verrast worden door sneeuwstormen.
Wandelroutes in Schotland – Glenfinnan
Ook Groot-Brittannië staat bekend om zijn prachtige ongerepte natuur, met Schotland in het bijzonder. De Schotse hooglanden zouden onder iedere fanatieke wandelaar bekend moeten zijn en iedereen kan wel dromen over de prachtige kustlijnen en uitgestrekte valleien. Zelf heb ik ooit (in de vorige eeuw, zei opa) stukken van de West Highland Way gewandeld, de populairste langeafstandswandeling van Schotland tussen Glasgow en Fort William. Aansluitend bezochten we het eveneens schitterende Isle of Skye.
Waarom dan toch nog op mijn wensenlijstje? Dat heeft alles te maken met de terugreis. We gingen van Isle fo Skye via de boot naar het vasteland en daarna met de West Highland Railwayline terug naar Glasgow. En laat dat nou de mooiste spoorlijn van Europa zijn. Onderweg rijd je onder andere over de Glenfinnan viaduct, ook wel beter bekend als de viaduct waarover de trein passeert richting Hogwarts uit de Harry Potter films.
Ik was er in mei 1998 en het eerste deel van Harry Potter bestond nog geen jaar. Er was nog niet eens een Nederlandse vertaling beschikbaar en de film kwam pas jaren later uit. Maar ook zonder kennis van de tovenaar keek ik mijn ogen uit over het landschap, vergaapte ik me aan de viaduct en dacht: hier kom ik ooit nog terug om te wandelen. Daarom nog steeds hoog op mijn wensenlijst: terug naar Schotland en om te wandelen van Fort William naar Mallaig. En weer terug met de Hogwartsexpress, natuurlijk.
Wandelen in Noorwegen – Jotunheim en Preikestolen
Last but not least; het Scandinavische Noorwegen. Alle Scandinavische landen staan bekend om de unieke ongerepte natuur. De welbekende fjorden ga je nergens anders meemaken en zijn meer dan de moeite waard.
Het aantal mogelijkheden voor een wandelvakantie is eindeloos. Wat dacht je van het Nationaal Park Jotunheimen? Jotunheimen is een enorm berggebied gelegen en is het populairste nationale park van Noorwegen. Het heeft een oppervlakte van maar liefst 3.500 vierkante kilometer en dus zal het je niet verrassen dat er verschillende wandelroutes aanwezig zijn. Bijzonder is de Besseggen route van Gjendeosen naar Besseggen over een prachtig natuurgebied met het helderste meer van Noorwegen.
Of Preikestolen, wat Preekstoel betekent. Het is een van de populairste wandelroutes in de bergen in Noorwegen met jaarlijks meer dan 300.000 wandelaars. Druk, maar na een korte wandeling sta je wel op een van de meest iconische rotsformaties van Europa. Moet ik je nog overtuigen? Nee, dat laat ik dit keer aan Marcella Molenaar over, die uitvoerig beschrijft wat er zo mooi is aan wandelen naar Preikestolen.
Niet te moeilijk, wel een beetje verder weg
Het motto van Bestemming Buitenlucht is: “Niet te moeilijk, niet te ver weg”. En daarom kijken we vooral naar wandelingen en outdoorbestemmingen in de Benelux. Bijna altijd mogelijk als dagtrip of een kort weekendje weg. Toch er is ook nog meer dan genoeg te wensen over voor wandelbestemmingen buiten de Benelux. Stuk voor stuk geen dagbestemmingen waar je in een impuls even naartoe rijdt. En dat gaat hoe dan ook met meer gedoe en plannen gepaard en daar houd ik nou net niet zo van.
Geen gedoe met parkeren
Soms kan het nog met de auto, maar vaak zul je met het vliegtuig moeten.: tickets kopen, nadenken over bagage, files en boze boeren vermijden om op tijd bij het vliegveld aan te komen, een parkeerplek zoeken en hopen dat je op tijd voor de juiste gate staat. Goed voorbereiden helpt wel. Wil je bijvoorbeeld op Eindhoven Airport parkeren, dan kun je van tevoren de mogelijkheden vergelijken en voorkom je paniek bij een parkeerplaats die al vol is.
Geen gedoe met visum
Binnen Europa kun je bijna overal naartoe met alleen een paspoort, mits je niet van plan bent er langer dan drie maanden te blijven. Maar wil je bijvoorbeeld naar Turkije, vergeet dan niet een visum aan te vragen. En voor heel veel landen buiten Europa geldt ook een visumplicht. Nu weet ik nog van vroeger dat dat vaak een behoorlijk gedoe was. Eerst naar een ambassade of consulaat, je paspoort achterlaten en een week later ophalen. En dat bijna nooit naast de deur.
Tegenwoordig gaat dat gelukkig een stuk makkelijker. Vaak hoef je niet eens je paspoort op te sturen, maar kun je af met een e-visum die je eenvoudig in je mailbox kunt laten bezorgen. Een kwestie van een online-formulier invullen, afrekenen (alle betaalmethoden zijn mogelijk met uitzondering van contant geld, natuurlijk) en het visum wordt je per email toegestuurd.
Tot slot
Ik blijf op Bestemming Buitenlucht toch vooral de mooie wandelgebieden in Nederland en Belgie beschrijven. En natuurlijk de dorpjes en stadjes, verborgen parels en andere andere opmerkelijke microhotspots in de Benelux.
Dat neemt niet weg dat ik ook heus wel weet dat er nog een hele wereld achter onze landsgrenzen te vinden is en dat ik daar ook heel graag van tijd tot tijd verblijf. Hoe dan ook, ik heb nog geen concrete plannen voor bovenstaande top-bestemmingen. Maar als de gelegenheid zich aandoet moet je niet verbaasd zijn als je me hier ooit een keer voorbij ziet wandelen.
Blijf op de hoogte
Zet nu je emailadres op mijn mailinglist! Af en toe ontvang je een emailtje van me met een overzicht van de nieuwste blogs. De updates komen uit wanneer het uitkomt, dus zeer onregelmatig. Een beetje zoals ik zelf ben dus. Je emailadres wordt alléén voor deze mailing gebruikt.
Gerelateerde berichten
Dit artikel is mede tot stand gekomen dankzij VisumBuitenland.
Plaats een reactie