Wandelen met kinderen

Home » Eropuit » Leuk met kids » Wandelen met kinderen

Wandelen met kinderen, het kan zo’n enorme uitdaging zijn. Ik krijg het beeld maar niet uit mijn hoofd. Ik roep de kinderen erbij en vraag ze hun jassen aan te trekken. Verwachtingsvol kijken ze me aan. Efteling? Hoogteparcours? Subtropisch zwemparadijs? En dan het gezicht dat zich binnen een seconde transformeert van blije anticipatie naar diepe teleurstelling. Oh, een wandeling. Een boswandeling nog wel. Moesten ze daar Fortnite voor afbreken?

En dat terwijl je als ouder van een druk gezin soms juist snakt naar de rust in de natuur. Gewoon  een paar uurtjes frisse buitenlucht, zonder dat je schouder uit de kom getrokken wordt door een hangend kind dat het verschil tussen wandelen en je laten voortslepen duidelijk nog niet begrepen heeft.

Wandelen met (toen nog) één kind in Boheems Zwitserland in Tsechië (2007)

Ik heb op deze website al meerdere tips gegeven voor wandelingen die ook leuk zijn voor kinderen. Bijvoorbeeld de Smokkelroute  op de grens met Duitsland of de Andreas Schotel wandelroute bij Tilburg. Ook de Lotje-speurtochten die je in heel Nederland kunt vinden, zijn erg leuk voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Maar je hoeft natuurlijk niet per se de natuur in te gaan. Je kunt ook de grote stad met ze opzoeken, zoals deze stadswandeling met kinderen door Amsterdam.

Voor ouders die moeite hebben om hun kinderen aan het wandelen te krijgen is er nu een e-book beschikbaar boordevol met tips om het wandelen voor iedereen leuk te houden. Het e-book “Wandelen met kinderen”, te koop voor €8,99, is een uitgave van de website KidsErOpUit. Maar wat krijg je ervoor? Voordat ik je daar antwoord op ga geven, begin ik met onze persoonlijke situatie

Hoe het wandelen met (jonge) kinderen mij verging

Toen ik nog geen kinderen had, gingen mijn vrouw en ik heel vaak uit wandelen. Weekendjes weg, dagtochten met NS-wandelingen en wandelvakanties voor meerdaagse trektochten. Toen ons eerste kind kwam, hielden we dat nog best lang vol. Eerst nog met de buikdrager maar ook toen hij al twee was gingen we nog met de buggy door de heuvels van Rhodos.

We raakten het pas kwijt toen hij echt niet meer in de buggy kon, en wij nummer twee en drie kregen. We hebben het nog wel geprobeerd met een rugdrager, maar lekker wandelen werd al snel een hele expeditie voor een wandelingetje van een paar kilometer. Veel verder dan een ommetje in het park is het lange tijd niet gekomen.

Wandelen met de kinderen in Bretagne in Frankrijk (2012)

E-book “Wandelen met kinderen”

Nu ik alle tips zo in een e-book op een rijtje zie, denk ik dat er veel meer mogelijk was dan ik me destijds realiseerde. Het boek staat bol van wandeltips voor gezinnen met kinderen, zowel jonge kinderen die nog van kabouterpaden houden, als wat oudere kinderen met wie je survivalroutes kunt ondernemen. Alle aspecten van het wandelen komen aan bod: hoe houd je het leuk, welke apps kun je gebruiken, hoe vind je geschikte routes, en wat voor type wandelingen bestaan er eigenlijk. Het boek is ondanks de wat geringe dikte (57 pagina’s) verassend compleet.

Grote variatie aan soorten wandelingen

Hoeveel mensen denken bij wandelen niet automatisch aan een boswandeling. Alsof dat de enige natuur is die er in Nederland bestaat en alsof dat het enige is waar je kinderen blij mee zou kunnen maken. Wat dat betreft geeft dit boek een mooi overzicht van alle mogelijkheden die de Nederlandse natuur biedt. Heide, zandverstuivingen, stad. Maar ook wadlopen en kerstwandelingen komen aan bod.

Het boek beperkt zich tot Nederland. De website Koken met Kids heeft een overzicht gemaakt van de leukste wandelroutes met kinderen in België.

Of de verschillende soorten paden: kabouterpaden, klompenpaden en NS-wandelingen. Ook blotevoetenpaden mogen niet ontbreken in een boek over wandelen met kinderen. Je hebt blotevoetenpaden van een paar honderd meter tot enkele kilometers. Ze kunnen een heerlijk opstapje zijn om kinderen warm te maken voor wandelen en voor de buitenlucht en om lekker vies te worden natuurlijk. Het boek geeft dan ook nuttige tips, zoals het aantrekken van oude kleren, maar ook het meenemen van slippers als je het toch niet zo prettig blijkt te vinden om over kiezels of takjes te lopen.

Twee voorbeeldpagina’s uit het e-book “Wandelen met kinderen”

Eye-openers

Het boek biedt ook een aantal nuttige eyeopeners. Voor de wat oudere kinderen suggereert het boek bijvoorbeeld om eens een survivalroute te doen. Bij wandelen denk ik niet zo snel aan het trotseren van obstakels of het hangen aan touwen. Maar aan de andere kant, waarom ook niet? En wat dacht je van stadswandelingen om streetart te ontdekken?

Nog zo’n eyeopener: geocaching. Ik heb dit al regelmatig gedaan met de kinderen, maar eigenlijk nooit als excuus voor een wat langere wandeling. Het boek geeft meteen een handige introductie hoe geocaching in de praktijk werkt.

Opmaak

Het boek is erg prettig opgemaakt. Vrolijke en afwisselende kleuren en duidelijke koppen. De vele foto’s geven je zin om naar buiten te gaan. Lijstjes en opsommingen zijn duidelijk ingekaderd in contrasterende kleuren.

Detail van pagina uit e-book “Wandelen met kinderen”

Ik heb het boek zelf vooral gelezen op een laptop. Maar ook op een telefoon is het goed leesbaar als je de telefoon horizontaal houdt. Enige nadeeltje is dan dat een groot deel van de tekst verdeeld is over twee kolommen, waardoor je onderaan elke pagina weer een klein stukje naar boven moet vegen om aan de tweede kolom te beginnen.

Het paginaformaat is A4 dus als je per se wilt, kun je het ook prima uitprinten.

Wat is er minder goed aan het e-book.

Een paar punten in het boek hadden mijns inziens wel beter gekund. Een kwart van het boek geeft een overzicht per provincie van de beste wandelingen met kinderen, maar het aantal concrete wandelroutes is meestal beperkt tot zo’n drie à vijf per provincie. Voor meer tips wordt verwezen naar de website, maar daar had ik ook zonder boek wel kunnen kijken. Bovendien zou het handig zijn geweest als de links klikbaar waren. Nu moet je de internetadressen handmatig overschrijven.

Ten slotte zijn sommige tips wel erg voor de hand liggend of gemakkelijk, zoals “Rotterdam is een goede keuze als er interesse is in de haven en/of architectuur.” Een voorbeeld van een wat gemakkelijke tip is dat het boek met enige regelmaat adviseert om even te googelen naar concrete mogelijkheden (bijvoorbeeld: “Zoek op Google naar ‘blotevoetenpad Nederland’ en je krijgt nog veel meer tips.”). Eigenlijk vind ik dat je van de redactie wel had mogen verwachten dat zij dat al voor je uitgezocht hadden en een overzicht met adressen aan het boek hadden toegevoegd.

Deze verbeterpunten nemen niet weg dat het e-book “Wandelen met Kinderen”  van de website KidsErOpUit een fijn overzicht biedt van alle mogelijkheden die er zijn als je het wandelen weer wilt oppikken (of wilt blijven doen) na het krijgen van kinderen. En er zijn waarlijk meer mogelijkheden dan je denkt.

Wandelen met de kinderen in Müllerthal, Luxemburg (2017).

En hoe doe ik het nu zelf met wandelen en met mijn kinderen?

Mijn kinderen zijn nu allemaal een stuk groter. Eindelijk hebben ze alle drie de leeftijd waarop ze meerdaagse huttentochten door de bergen zouden kunnen maken (ja, ook beschreven in het e-book). Helaas heb je niet alles in de hand. Mijn oudste bleek enkele jaren geleden een spierziekte te hebben en het wandelingetje door het park gaat nog wel, maar veel meer ook niet.

We hebben het nog wel een keer geprobeerd tijdens een vakantie in Frankrijk. Hij was inmiddels 16 en vermaakte zichzelf met Netflix en veel chips een nacht alleen op de camping, terwijl wij een nacht in een refuge verbleven. Dat was wel leuk, maar ook zeker niet je van het. Het gevoel van samen uit, samen thuis zat er niet in.

Nu ga ik soms een paar dagen alleen op stap, maar verder kies ik eigenlijk nog uitsluitend voor dagtripjes. En ad hoc bekijken we wie van de rest meegaat. Soms gaat alleen de vrouw mee en zijn ze weer heel eventjes romantisch samen aan de wandel zoals vroeger. Soms gaat één van de kinderen mee en soms alleen de hond.

Wandelen met mijn dochter in 2020

Zo heel af en toe doen we echt iets voor de kinderen, zoals het smokkelpad, maar vaak genoeg genieten we ook alleen maar van de natuur. En dan blijkt de appel toch niet heel ver van de boom te vallen: vooral mijn dochter geniet met haar 12 jaren met volle teugen van de rust en de ongereptheid van de natuur en loopt zo 10 tot 15 kilometer mee. Dat ze van iedere dennennaald een foto wilt nemen, neem ik dan graag op de koop toe.

Dit betreft een onafhankelijk review en geeft uitsluitend mijn eigen mening weer. Bestemming Buitenlucht heeft geen belangen bij dit boek of bij KidsErOpUit. Voor het schrijven van deze recensie heeft Bestemming Buitenlucht een exemplaar van dit e-book ontvangen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *