In Limburg tref je veel Trage Tochten, wandelroutes die zoveel mogelijk van de bekende en drukke paden afwijken en waar mogelijk de kleine paadjes opzoeken. Altijd minimaal 70% onverharde wegen, maar bijna altijd veel meer. Soms zelfs 100% onverhard. Trage tochten gaan eigenlijk altijd door de mooiste natuur die je vinden kunt. En zelfs in de steden waarvan je dacht dat er geen natuur is, weten de Trage Tochten toch altijd weer groene delen te vinden.
Trage Tochten zijn beschikbaar voor abonnees van Wandelzoekpagina. Hier kun je een ouderwetse routebeschrijving downloaden, maar ook uit te printen wandelkaarten of gpx-bestanden.
Ik loop en schrijf vaak over Trage Tochten. Daarmee hoop ik je inspiratie te geven om ook naar buiten te gaan. Hieronder tref je korte samenvattingen van mijn artikelen over de Limburgse Trage Tochten, zodat je een beetje weet wat je kunt verwachten en een keuze kunt maken.
Liever naar Noord-Brabant? Kijk dan eens op mijn overzicht met samenvattingen van de Brabantse Trage Tochten.
Trage Tocht Kanne, over het sterkste fort van Europa
Eigenlijk gaat deze Trage Tocht voor het grootste deel door de provincie Luik en niet door Limburg. Maar aan het einde doe je nog net een stukje Nederlands Limburg aan. Toch is dit een fantastische wandeling met schitterende vergezichten de Maasvallei in en pittige klimmetjes de Sint-Pieterberg op. Maar het hoogtepunt voor mij het het fort Eben-Emael, het sterkste fort van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. De wandeling loopt letterlijk over het fort, dat tientallen meters diep in de berg verscholen ligt.
Lees meer over de Trage Tocht Kanne
Trage Tocht Brunssummerheide, over heide en heuvels en langs een zandgroeve
Tussen het Zuid-Limburgse Heerlen, Landgraaf en Brunsum ligt een prachtig mooi heidegebied. De Trage Tocht Brunsummerheide maakt een rondje door dit heuvelachtige heidelandschap. Onderweg kom je langs hoogveen, waar de Roode Beek ontspringt. Je krijgt vergezichten over de glooiingen. En je kijkt de diepte in bij een van de weinige zilverzandgroeves van Nederland. De Trage Tocht zelf is misschien wel aan een opfrisbeurt toe: één van de paden is in de tussentijd gemuteerd in een fietspad. Maar het grootste heidegebied van Limburg is zo mooi, dat je dat graag voor lief neemt.
Lees meer over de Trage Tocht Brunssummerheide
Trage Tocht Beesel, langs uiterwaarden van de Maas en en de meanderende Swalm
In Midden-Limburg, ongeveer tussen Roermond en Venlo ligt Beesel. Beesel is een dorp met talloze draken en eens in de zeven jaar vind er een groots drakenspektakel plaats. De Trage Tocht Beesel gaat eerst langs een bijzondere oude molen. De Grauwe Beer is een molen die in 1614 is gebouw in Zaandam. Pas eind 19e eeuw is de molen verscheept naar Limburg. Meteen daarna lopen we langs weer brede en schitterende uiterwaarden van de Maas. Verder op het programma: een beboste rivierduin, een meanderende Swalm en niet te vergeten het kasteeltje Nieuwenbroeck. Alles bij elkaar een leuke, verrassende wandeling in een niet zo heel erg bekend wandelgebied.
Lees meer over de Trage Tocht Beesel
Trage Tocht Groote Peel, op ontdekking in het Nationaal Park
Deze Trage Tocht start in Limburg en loopt voor de helft in Noord-Brabant. Het is dus een echte grenswandeling. Nu een provinciegrens. Maar eeuwenlang was dit ook de landsgrens omdat Limburg tot de Franse Tijd niet bij Nederland hoorde. Verschillen tussen Limburg en Brabant kun je hier ook heel goed in het landschap zien. De Groote Peel was tot honderd jaar geleden namelijk een belangrijke plek voor turfwinning. Aan de Limburgse kant tref je vooral kleine en grillige turfgaten aan. In Brabant enkele veel grotere. Hoe dat komt lees je in het artikel over de Trage Tocht Groote Peel. Deze tocht is gesloten van van 15 maart tot 15 juli om de broedende watervogels niet te storen.
Lees meer over de Trage Tocht Groote Peel
Trage Tocht Swartbroek: wandeling in Midden-Limburg
Een recente Trage Tocht die voor mij erg verrassend was. Ik woon er letterlijk tien minuten rijden vandaan, maar kende deze gebieden niet. De Trage Tocht Swartbroek voert door het dal van de Tungelroyse Beek, langs een idyllische visvijver en voorbij oude vloeiweides. In plaats van door paarden of runderen, wordt je hier begroet door een ezeltjes. De fantastische doorkijkjes maken deze wandeling compleet. Of zou het toch het stukje Elzenbroekbos zijn, vlak voor het einde? Onderweg kom je nog een reconstructie van een schans tegen uit de Tachtigjarige Oorlog. De authentieke schans ligt onder de grond te wachten op toekomstige archeologen.
Lees meer over de Trage Tocht Swartbroek
Trage Tocht Thorn, de mooiste van Midden-Limburg
Thorn behoeft voor de meeste mensen geen verdere uitleg. Het Witte Stadje is landelijk bekend vanwege de schilderachtige straatjes en witgekalkte huizen. Ook buiten Nederland is Thorn een bekende attractie en stoppen er dagelijks busladingen vol toeristen. Minder bekend is dat er vlak achter Thorn twee fantastische natuurgebieden liggen. De een is erg jong. Hier werd tot voor kort nog grind gewonnen. Maar nu is het omgetoverd tot schitterende natuur met konikpaarden en galloway-runderen en heel erg veel beversporen. Je stapt letterlijk over de omgeknaagde bomen heen. Het andere gebied is juist een eeuwenoud moeras en hier is relatief weinig veranderd. Het is één van de grootste elzenbroekbossen uit de Benelux De Trage Tocht Thorn combineert deze twee gebieden tot de mooiste wandeling van Midden-Limburg. Maar objectief ben ik niet helemaal. De wandelroute en het ontwerp is mede op mijn initiatief tot stand gekomen.
Lees meer over de Trage Tocht Thorn
Trage Tocht Slenaken, Neerlands mooiste?
Volgens de lezers van Wandelzoekpagina is de Trage Tocht Slenaken in Zuid-Limburg de mooiste wandeling van Nederland. Nou heb ik nog zeker niet alle wandelingen in Nederland gedaan, dus dat oordeel zal ik maar uitstellen. Maar het is zeker een schitterende tocht waarin alle clichés van het Limburgse heuvelland voorbijkomen. Vergezichten, glooiende landschappen, verborgen dorpjes en idyllische beekjes. En net als bij de Trage Tocht Thorn, grenspalen. Want, ja, ook hier is België nooit ver weg.
Lees meer over de Trage Tocht Slenaken.
Dit artikel bevat enkele affiliate links. Wanneer jij via deze een aankoop doet krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra. Wel kan ik zo (een deel van) de kosten van dit blog terug verdienen.