Naaldbos in het Weerterbos

Wandelen door Weerterbos en Hugterheide

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelen in Limburg » Wandelen door Weerterbos en Hugterheide

We wandelen door Weerterbos en de Hugterheide. Kikkers schrikken van je pas en springen in een vennetje. Daarnaast een vloerbedekking van varens, waaruit de eiken omhoog reiken. Aan de stammen hangen nesten met processierupsen.

Je krijgt spontaan jeuk. Louter psychisch, denk je. Of zijn het de muggen die hier in grote getalen rondzwerven? Biodiversiteit kent ook nadelen.

De biodiversiteit spat ervan af in het Weerterbos en de Hugterheide op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Diversiteit door mensenhand. Dat wel.

De Hugterheide ligt hoog en droog. Het was tot honderd jaar geleden zand en duinen. Denk aan Soest. Denk aan Kootwijk . Tot ze naaldbomen plantten en er productiebos ontstond. Denk aan de geur van dennenhout. Bosbeheer noemt het nu saai, kapt en maakt plaats voor meer loof.

Het Weerterbos ligt laag. Het was ooit drassig, totdat de omliggende boerderijen water nodig hadden. Bosbeheer verwijdert nu actief de waterverdampende grove den. Er zijn meren aangelegd. De vruchtbare grond wordt op veel plekken afgegraven. Nieuwe planten en dieren krijgen zo een kans.

Net als het edelhert dat hier in vrijheid rondloopt. Door de mens uitgezet. En vrijheid tot aan de afrastering. Maar het is wel heel bijzonder om edelherten te spotten in de bronsttijd.

Het Weerterbos en de Hugterheide. Je geeft je ogen de kost. Een wandeling hier verveelt geen moment. Het is afwisseling troef.

>>> Dit nauurgebied is ook onderdeel van de het Graaf van Hornepad, de meerdaagse wandeling rond Weert.

Vennetje in het Weerterbos
Ook in de kleinde plassen en vennetjes stikt het van de kikkers. Als je goed kijkt staat zie je er een rechts in het midden.

Over wandelen in het Weerterbos en de Hugterheide

Het Weerterbos en op de Hugterheide kennen meerdere toegangswegen van waaruit diverse wandelpaden zijn uitgezet. Zie de website van Stichting het Limburg Landschap voor meer informatie over het Weerterbos. De Hugterheide valt onder Brabants Landschap.

Ikzelf heb de 16 km lange wandeling van GPSwalking.nl gelopen. Voor gedetailleerde informatie en gpx-tracks verwijs ik graag naar hun site. https://gpswalking.nl/wandeling/500/weerterbos-hugterheide

Beide bossen vallen onder het grensoverschrijdende natuurgebied Kempen-Broek. Andere wandelingen hier zijn bijvoorbeeld het wandelpad en rolstoelpad in de Itterbeekvallei en natuurpoort De IJzeren Man.

Varens en eiken in het Weerterbos
Een vloerbedekking van varens waaruit eiken omhoog schieten.
Vreemd gevormde boom in het Weerterbos
Deze boom is een 360 graden gedraaid.
grenspaal in Hugterheide
Al in de 16e eeuw stond hier een grenspaal. Dit is een vervangend exemplaar uit de 18e eeuw op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Na de vrede van Munster was dit ook een landsgrens: tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de Zuidelijke Nederlanden die onder Spaans bewind bleven.
De Nieuwe Ven
Aan het eind van de wandeling loop je om de grote Nieuwe Ven in het Weerterbos: een oase van rust

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *