Bij de Oudsberg wandelen is prachtig. De Oudsberg is de hoogste stuifduin van Vlaanderen en ligt midden in de Belgische Duinengordel in Limburg. Er zijn meerdere bepijlde wandelroutes uitgezet. Met onze nog best wel jonge hond kozen we voor de wandelroute van ruim tien kilometer vanuit Gruitrode.
Naar een vreemde eik op de Oudsberg wandelen
Bovenop de Oudsberg staat een vreemde eik. De heuvel is van mul zand. Het is dus zwaar stappen naar boven. Er kruipt zand over de te lage rand van je schoenen. Het wandelen krijg je in dit deel van de Hoge Kempen niet cadeau. Je bent zo blij als je boven bent en de schaduw van de eik kunt opzoeken. Bestaat er een betere plek voor een picknick?
Dit is het gevoel wat ik had bij het lopen van de gele route, de enige waarbij je ook naar de top van de Oudsberg wandelt. De Oudsberg is de grootste en hoogste stuifduin van Vlaanderen. Vijfentachtig meter boven zee. Je kunt hier mooi de Duinengordel van de Hoge Kempen overzien.
De eik op de top heeft een bizarre en grillige vorm. Er staat een bordje bij. De vorm komt doordat de stam meermaals is afgehakt en toch weer ging uitlopen. De wortels lijken zich als klauwen in het zand te grijpen. De boom, al bijna een eeuw oud, klampt zich zo vast aan de aarde. Het bordje vertelt ook dat de boom rust nodig heeft. Daarom hebben ze de holle ruimte onder de boom opgevuld en er met lokaal zand een mooie berg rondom gelegd. En een vriendelij verzoek er niet in te klimmen.
Het enige Nationale Park van België: De Hoge Kempen
België kent maar één Nationaal Park. Dat komt vooral door het UNESCO-criterium dat het 1000 ha aaneengesloten natuurgebied bevat. Dat is in het kleine en verstedelijkte België bijna ondoenlijk. Maar hier kan het dus wel. De duinengordel is pas sinds 2020 onderdeel van het Nationaal Park. Het is 3000ha aan heidevelden, graslanden en natuurlijk duinen. En naaldbossen, keurig recht want ooit was dit productiebos. We zitten tenslotte dicht op de mijnbouw van weleer.
Diametraal aan de andere kant van De Hoge Kempen is de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park. Juist bij de steenkolenmijn van Eisden die nog tot in de jaren ’80 actief was. Ook daar kun je tegenwoordig trouwens fantastisch wandelen op de oude steenbergen en tussen het industrieel erfgoed. Lees er alles over in Terhills, hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park.
Wandelen bij Oudsberg, gemarkeerde wandelroutes vanuit Gruitrode
Je kunt heerlijk rond en over de Oudsberg wandelen. De Duinengordel is een natuurgebied in het noordoosten van de Belgische provincie Limburg en behoort sinds 2020 tot het Nationaal Park Hoge Kempen.
Er zijn meerdere ingangen het park in. Wij kozen voor De Kastelein, een “eet & fietscafé” in Gruitrode. Hier vertrekken een viertal routes van 2,3 km, 4,1 km, 10,5 km, en 14 km. Begin en eind van de routes zijn eigenlijk allemaal hetzelfde. Het belangrijkste verschil is hoe snel je weer teruggaat. Ook de twee langere wandelingen verschillen weinig van elkaar. Alleen halverwege kiest de gele route voor het uitkijkpunt bij de hoogste landduin van Vlaanderen terwijl de rode route enkele extra lusjes maakt en nou net niet over de Oudsberg loopt. De kortere routes zijn prima boswandelingen, maar wel wat eentoniger. Om die reden adviseer ik de gele route.
Blauwe en groene wandelroutes bij Gruitrode
De groene route is eigenlijk wel wat saai. Het is de kortste van 2,4km, maar je wandelt voor een groot deel in de bebouwde kom van Gruitrode en pakt een klein stukje bos mee. Voornamelijk verharde weg, maar daardoor wel geschikt voor rolstoelgebruikers.
De blauwe route is bijna geheel herzelfde al de groene, maar gaat een stukje dieper het bos in . Het is een uurtje wandelen langs dit voormalige productiebos.
Gele en rode wandelroutes van Gruitrode naar De Oudsberg
De gele en rode routes zijn veel gevarieerder dan de twee korte. Hoogtepunt van de gele route is de Oudsberg zelf. De gele route gaat eerst door bossen en hier en daar wat weide. Ongeveer op de helft merk je dat je wat stijgt, maar je blijft nog even in de bossen. Dan loop je de bossen uit en ontvouwt zich een heel bijzonder uitgestrekt landschap met lage bossages. Nog weer later wordt het echt zandduinen en zandvlaktes totdat je tenslotte weer het bos inloopt.
Ook de rode route loopt door het natuurreservaat van de Oudsberg, maar komt dus niet langs het uitkijkpunt. Verder zijn de routes grotendeels identiek.
Gpx-bestanden van de wandelroutes Oudsberg en Gruitroderbos
Groene route
Blauwe route
Gele route
Rode route
Wandelen met de hond in de Duinengordel bij Oudsberg
Alle routes, behalve de groene, komen langs een hondenlosloopgebied. Het is een fijne plek op de hond te laten rennen, maar het zijn niet de grote losloopgeieden zoals we die in Nederland kennen. Het geheel omheinde stuk is 0,6 hectare groot. De route gaat niet door, maar wel langs de losloopzone, dus als je er gebruik van wilt maken moet je even opletten, anders ben je er alweer voorbij. Je vindt de losloopzones voor honden naast het bospad tegenover de Opstraat bij de kruising met de Harmonieweg. Dat is precies de plek waar de groen route rechtsaf gaat en de andere routes rechtdoor (als je met de klok mee loopt).
Verder mogen honden overal mee, maar wel aangelijnd.
Praktische informatie over wandelen naar de Duinengordel en de Oudsberg vanuit Gruitrode
- Adres start- en eindpunt: Eet & fietscafé De Kastelein (Facebook), Phil Bosmansplein 1, 3670 Meeuwen-Gruitrode. Telefoon: +3289855946 (toerisme) en +3289857650 (De Kastelein)
- Honden aangelijnd toegestaan
- Een onheinde hondenlosloopzone lang de route.
- Lengte wandeling:
- 2,4 km (groen)
- 4,2 km (blauw)
- 10,6 km (geel)
- 14,2 km (rood)
Blijf op de hoogte!
Zet nu je emailadres op mijn mailinglist! Af en toe ontvang je een emailtje van me met een overzicht van de nieuwste blogs. De updates komen uit wanneer het uitkomt, dus zeer onregelmatig. Een beetje zoals ik zelf ben dus. Je emailadres wordt alléén voor deze mailing gebruikt.
Bewaar dit artikel op Pinterest
Door op onderstaande afbeelding te klikken kun je dit artikel opslaan op Pinterest en het later nog eens teruglezen.
Plaats een reactie