Wachten op hoog water bij Holwerd

Minihike wandelen in Holwerd: Wachten op hoog water en wadpost

Home » Bestemmingen » Nederland » Friesland » Minihike wandelen in Holwerd: Wachten op hoog water en wadpost

We maken een minihike bij Holwerd en wandelen via het gigantische kunstwerk “Wachten op hoog water” naar de vogelkijkhut “Kees Wevers Wadpost”. We zijn hier in het uiterste noorden van het vaste land van Friesland, vlak bij de veerpont naar Ameland. Een kleine 2 kilometer buiten het dorp Holwerd, zo’n 10 kilometer van Dokkum.

De wandelroute is in totaal 3,4 kilometer heen en terug en een ideaal ommetje met kinderen. Ook als je moet wachten op de veerdienst, dan kun je eerst nog even snel uitstappen en het kunstwerk bezoeken.

Praktische informatie en een gpx-bestand tref je onder aan dit artikel.

Wachten op hoog water

Je ziet ze al van verre staan. Met hun grootte van vijf meter en bovendien op de dijk geplaatst, valt het kunstwerk Wachten op hoog water nogal op. Vlak bij de veerpont naar Ameland bij Holwerd is het inmiddels één van de bekende landmarks langs de Waddenzee.

Wachten op hoog water bestaat uit twee vrouwen, de een dik, de ander juist erg slank. Beide vrouwen staan zij aan zij en kijken uit over de zee. Het kunstwerk is eigenlijk heel somber. De dames staan te wachten op de ramp die vanuit de zee op ons afkomt. De kunstenaar, Jan Ketelaar, ziet de zee vooral als ‘oorlog’, verwijzend naar de plastic soep en vluchtelingendrama’s. Om nog maar te zwijgen over de stijgende zeespiegel.

Wachten op Hoog water, kunstwerk bij Holwerd

De dikke en de dunne vrouw verwijzen naar de wereld waarin de ene helft tekortkomt en de ander helft juist te veel van alles heeft. Het symboliseert daarmee ook een zoeken naar balans. Wachten op hoog water is bewust uitnodigend gebouwd, zo zegt Ketelaar in het Friesch Dagblad. De twee vrouwen staan naast elkaar en onwillekeurig ga je tussen hen in staan. Je kunt zelfs hun handen vastpakken en zo gedrieën de toestand van de wereld overpeinzen, uitkijkend over de zee.

De beelden staan er nog niet zo heel lang. Het eerste, de dikke vrouw, is in december 2018 geplaatst. De dunne volgde in september 2019. Ketelaar heeft wel erg lang over de beelden gedaan: bijna tien jaar lang heeft hij eraan gewerkt, een groot deel ervan zelfs fulltime. Het was eerst de bedoeling dat de beelden al in 2011 op het Oerol-festival op Terschelling te zien zouden zijn, maar dat was toch iets te ambitieus. Ketelaar werkt naar eigen zeggen dan ook niet zo heel erg efficiënt. De opgelopen huurachterstand van zijn atelier dreigde het hele project zelfs te laten stranden. Uiteindelijk bracht een crowdfundingsactie redding om het project toch af te ronden. Inmiddels niet meer voor Oerol, maar voor Sense of Place, een organisatie die culturele landschapsprojecten in het Waddengebied realiseert om de schoonheid en historie van dit UNESCO-werelderfgoed onder de aandacht te brengen.

Wachten op hoog water, gezien vanuit de kwelder bij Holwerd

Kees Wevers Wadpost

Wat let ons dan om meteen zelf die schoonheid van het Wad te gaan ervaren. Het ligt hier tenslotte letterlijk aan onze voeten. Als volgende doel in de minihike bij Holwerd wandelen we dan ook naar de Kees Wevers Wadpost. Ook deze staat er nog niet zo heel erg lang, een jaar of vijf inmiddels. Je vindt hem door vanaf Wachten op hoog water een paar honderd meter door te lopen onderaan de dijk en dan de kwelder op te gaan. En het pad tot het eind door te lopen.

Kees Wevers Wadpost

De wadpost is een vogelkijkhut midden in de kwelder. Een kwelder is een stuk land aan de kust dat van tijd tot tijd overspoeld wordt door zout zeewater. Die combinatie van zout water en grond die van af en toe droog valt, maken kwelders tot bijzondere landschappen. Een feest voor vogels, die hier volop voedsel vinden. En voor ons homo sapiens prachtig mooi om te zien. De kwelders bij Paesens/Moddergat, een 13 kilometer verder naar het oosten, zijn ook schitterend. Kwelders komen vooral hier langs de Waddenzee voor, maar je treft ze ook bij de rivierendelta in Zeeland/Zuid-Holland. Daar worden ze alleen wel anders genoemd. In Zuid-Holland heten ze gorzen, zoals het Quackgors bij Hellevoetsluis. In Zeeland worden het schorren genoemd en daar tref je ze onder andere bij het Zwin op de grens met België.

Overgang van kwelder naar Waddenzee met Ameland op de achtergrond

Bij Holwerd heeft men de kwelders ten oosten van de Grândyk de afgelopen jaren gestimuleerd door onder andere de zomerdijk wat te verlagen, zodat het water bij vloed ook makkelijker het gebied in kan stromen en verse gronddeeltjes kunnen aanslibben. De Kees Wevers wadpost is het sluitstuk van dat project en een cadeau van Staatsbosbeheer aan de Waddenvereniging. De Waddenvereniging bestond in 2015 precies vijftig jaar, dus genoeg reden voor een presentje. Kees Wevers, die in 1965 als 16-jarige (!), de Waddenvereniging oprichtte en naar wie de wadpost vernoemd is, heeft de hut zelf geopend.

De kwelders bij Holwerd

Je kunt het je nu nauwelijks meer voorstellen, maar de jaren ’60 was een tijd waarin er serieuze stappen werden gezet naar volledige drooglegging van de Waddenzee. Het zogenaamde Waddenplan in navolging van het Deltaplan kwam er na de Watersnoodramp uit 1953. De Waddenvereniging is opgericht uit onvrede met deze plannen bij zowel de eilandbewoners, visserij en natuurbeschermers.

De groene wadpost ligt een beetje verzonken op een heuveltje en het uitzicht vanuit de hut is inderdaad prachtig. Veel vogels waren er nou net niet toen wij er liepen, maar de overgangen tussen kwelder en Waddenzee zijn oogstrelend. In de verte vormt Ameland de horizon. In de hut zelf hangen informatiepanelen over veelvoorkomende dieren en planten.

Uitzicht vanuit Kees Wevers Wadpost

Praktische informatie over de minihike bij Holwerd: wandelen langs Wachten op hoog water en Kees Wevers Wadpost

  • Parkeren kun je halverwege de Grândyk bij Holwerd aan de linkerkant richting de veerpont naar Ameland.
  • De route is 1,7 kilometer lang, 3,4 kilometer heen en terug.
  • Erg leuk op met kinderen te doen
  • Honden kunnen aangelijnd mee richting op de dijk en langs Wachten op hoog water. Op de kwelder en bij de wadpost zijn honden verboden.
  • Het kunstwerk Wachten op hoog water staat boven op de Nieuwe Zeedijk, een paar honderd meter van de parkeerplek.
  • De wadpost ligt ongeveer ruim een kilometer verder, 600 meter langs de dijk en 700 meter de kwelder op.
  • De paden op de kwelder kunnen wat drassig zijn, maar dat is natuurlijk ook de aard van een kwelder. De paden liggen overigens wel op de wat drogere delen, dus al met al was het voor ons prima begaanbaar.

Gpx bestand van de minihike bij Holwerd

Het GPX bestand van de minihike bij Holwerd “Wandelen langs Wachten op hoog water en Kees Wevers Wadpost” kun je via onderstaande knop downloaden.

Gerelateerde berichten

  1. Terp van de Toekomst in Blije
  2. wandelen paesens moddergat Wierum
  3. alde feanen water en riet

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *