Waarom heet Roermond Roermond? Hoe oud is de Munsterkerk? De binnenstad van Remunj, zoals de stad heet in “plat”, is een levendig centrum met musea, monumenten, winkels en terrassen. Sightseeing in Roermond is nu nog levendiger geworden met een twintigtal informatiebordjes die “Roermondjes” heten. Ik nam de proef op de som en stippelde een route uit langs alle twintig bordjes.
Roermondjes, de stad bezoeken met een app
De bordjes staan verspreid over de binnenstad en hebben de vorm van een speld van Google Maps. Met een bijbehorende Roermondjes-app kun je de QR-code scannen.
De bedoeling was dat de app een foto, hologram of video zou weergeven, met extra informatie van de website. Helaas blijkt de app vooralsnog niet te werken. Sommigen kunnen hem niet downloaden, bij anderen functioneert de app niet goed. De organisatie achter de Roermondjes zegt dat het nog wel even kan duren voordat de problemen zijn opgelost.
Maar niet getreurd, ook zonder app kun je de locaties bezoeken en de teksten van de website erbij lezen. Natuurlijk niet zo leuk als met de app, maar het geeft alvast een beeld van de wandeling. Als tussentijdse oplossing zullen de QR-codes overigens buiten de app om gescand kunnen worden. Die linken dan direct naar juiste bladzijde op de website.
Een route uitstippelen door de binnenstad
Het concept rondom de Roermondjes is bewust flexibel. Iedereen kan zelf een sightseeing-route door Roermond maken door zelf uit de verschillende bordjes te kiezen. Het maakt dus niet uit waar je bent of hoelang je wilt lopen, er is altijd een geschikte wandeling te plannen. Bij een drietal speciale Roermondjes-banken hangt een plattegrond met alle locaties.
Ikzelf wilde alle bordjes langsgaan en heb daarom een route uitgestippeld die het meest optimaal leek. Die route bleek ongeveer 7,5 kilometer te zijn en kostte me twee uur. Dat kwam vooral doordat een aantal plekken wat meer afgelegen liggen. Driekwart van de bordjes liggen binnen een straal van ongeveer 10 minuten lopen. Als je wilt kun je dus het gros wel vinden met een korte wandeling.
Leuk voor kinderen?
De Roermondjes langslopen kan juist met de kinderen erg leuk zijn. Het maakt het sightseeing in Roermond levendiger voor ze en het zoeken naar (en vinden van) de bordjes is natuurlijk echt iets voor kinderen. Ze zijn er waarschijnlijk ook beter in dan volwassenen.
Het zou daarbij leuk zijn om iets van een stempelkaart te maken, waarbij ze de gevonden bordjes kunnen afvinken. Beloof ze een bolletje ijs per vijf gevonden bordjes, en je hebt ze in no time alle twintig (en een goede reden om langs de ijswinkel te gaan ?).
Interessante verhalen over de geschiedenis en cultuur van Roermond
De verhalen die de Roermondjes vertellen zijn erg interessant en, op een leuke manier, leerzaam. De teksten zijn opgesteld in samenwerking met onder andere de historicus van de gemeente en de stadsgidsen. Dan heb ik het wel over de teksten zoals je die op de website kunt lezen. De teksten op de bordjes zelf zijn te beknopt om echt te kunnen boeien.
Om je een indruk te geven van de informatie, bespreek ik een paar onderwerpen die ikzelf erg interessant vond.
Waarom heet Roermond Roermond?
Omdat de Roer daar in de Maas uitmondt natuurlijk. Fout! Dat dacht ik eerst ook, maar het “mond” gedeelte is afgeleid van het Latijnse “mundium”, wat versterking betekent.
Sterker nog, oorspronkelijk lag Roermond helemaal niet aan de Maas. Die lag een aantal kilometer verderop. In 1342 werd de bevaarbare Maas omgelegd, zodat ie wel langs de stad liep. Dat was meteen de start van een welvarende periode.
De Munsterkerk van Roermond
Het is een van de oudste gebouwen van heel Nederland. Bouw van het schip van de kerk begon in 1220, dus de Munsterkerk is in 2020 precies 800 jaar oud. Het herbergt een schat aan relikwieën. Pierre Cuypers, de 19e-eeuwse architect van veel kerken, maar ook van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam, heeft hier zijn eerste Roermondse opdracht gekregen: renovatie van het koor. Cuypers is om de hoek in de Hamstraat geboren en de trots van Roermond. In totaal gaan er vier bordjes over hem en er is een museum aan hem gewijd.
Blauwe energie
Persoonlijk het interessants vond ik de historie rondom de ECI. Hier heeft al honderden jaren een watermolen in de Roer gestaan, sinds 1920 voor het opwekken van elektrische energie. De energiecentrale is weer in gebruik genomen en biedt stroom aan 600 gezinnen. Het is één van de oudste elektriciteitscentrales in Nederland die nog in gebruik is.
Om de zalm, die hier oorspronkelijk veel voorkwam, weer een kans te geven is er ook een vistrap gebouwd. Uit de foto’s blijkt deze ook echt te werken.
St. Jacob
Als verwoed wandelaar is het altijd leuk een stuk Jacobspad tegen te komen. Net buiten de binnenstad van Roermond ligt zelfs een voorstad, genaamd Voorstad St. Jacob. Het lag op camino naar Santiago de Compostella en had een kapel gewijd aan Sint Jacobus met relikwieën. Een kapelletje staat er nog steeds, de relikwieën zijn verplaats naar de kathedraal.
Verbeterpunten van de Roermondjes
De locaties zijn op de plattegrond behoorlijk nauwkeurig weergegeven. Toch had ik soms behoorlijk wat moeite om het bordje te vinden. Dat komt onder andere doordat ze soms op wat onlogische plekken hangen. Twee maal hangt het bordje bijvoorbeeld achter een raam, waar een terraszitje voor staat. Dat is niet zo handig, zeker als het tafeltje bezet is. Voor mij is het een te hoge drempel om te vragen of ik even over ze heen mag hangen.
Meestal had ik de bordjes met enig speurwerk wel gevonden. Maar het is me bij enkele locaties ook echt niet gelukt. Oké, toegegeven, ik ben niet de beste zoeker van Limburg. Toch voelt een bordje dat je niet kunt vinden als een kleine teleurstelling. Wellicht kunnen de exacte locaties net iets beter aangeduid worden, bijvoorbeeld een huisnummer of een hint.
Conclusie Roermond sightseeing met Roermondjes
Het is absoluut erg leuk om Roermond op deze manier te leren kennen. Een relatieve localo, zoals ik, die met enige regelmaat Roermond bezoekt, krijgt interessante nieuwe feiten te horen. Voor mensen die nog nooit in Roermond zijn geweest en echt aan sightseeing willen doen is het een fijne manier om in korte tijd een groot deel van de binnenstad te verkennen.
Het wachten is wel een beetje op een werkende app. Er zullen niet veel mensen zijn die uit zichzelf de teksten op de website erbij pakken. En dan is het wel een leuke wandeling, maar met wat weinig informatiewaarde.
In de buurt van Roermond
Behalve de historische binnenstad van Roermond kun je nog veel meer wandelen in de omgeving. Bijvoorbeeld in het schitterende Leudal, waar je ook gps-speurtocht kunt doen met kinderen. Of bij Heel, waar je al wandelend wordt bijgepraat over het ontstaan van de grintgaten. Net achter Roermond ligt het prachtige Nationaal Park De Meinweg, waar je kunt zien hoe de natuur zich herstelt van de grote bosbrand uit 2020. Het witte stadje Thorn ligt op een kwartier rijden. Vanuit Thorn loopt een prachtige wandeling langs Koningssteen waar je letterlijk over de beversporen loopt.
Kortom, Midden-Limburg biedt meer dan voldoende om langer dan een dagje te verblijven. Er zijn dan ook meer dan genoeg gelegenheden om te overnachten. Huur bijvoorbeeld een bungalow op De Leistert in Roggel, een recratiepark met onder andere een subtropisch zwembad en drie restaurants.
Dit betreft een onafhankelijke review op basis van persoonlijke ervaringen. Bestemming Buitenlucht heeft geen belangen bij de hier beschreven activiteit.
Plaats een reactie