Tips voor een dagje Hellevoetsluis: wat te doen in “Hellevoet”?

Home » Eropuit » Tips » Tips voor een dagje Hellevoetsluis: wat te doen in “Hellevoet”?

Wat is er te doen in Hellevoetsluis? Deze oude vestingstad staat niet meteen bekend als de hotspot van Zuid-Holland. Veel toeristen weten de weg naar het iets verderop gelegen Brielle beter te vinden. En toch heeft “Hellevoet”, zoals de locals het noemen, meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou denken. Het stadje heeft een rijke geschiedenis: de Hollandse marine had drie eeuwen lang haar thuisbasis in de nu historische vesting. En de ligging bij het Haringvliet en de Noordzee biedt erg veel mogelijkheden.

Wil je weten wat te doen tijdens een dagje in Hellevoetsluis? Dan heb ik hier een handige lijst met tips voor leuke uitstapjes.

Lees ook:

Wat te doen bij een dagje Hellevoetsluis?

1) De historische vesting bezoeken

Toen de marine zich in Hellevoetsluis nestelde, was er nog niets, behalve een kleine spuisluis voor de achterliggende polders. Alle gebouwen uit die tijd waren vooral loodsen, magazijnen en kazernes. De restanten daarvan zijn nog overal te bewonderen. De zogenaamde bomvrije kazernes, diep onder aarden wallen gebouwd ter bescherming tegen vijandige bommen. De haven die speciaal gebouwd is voor de toen grote marineschepen. De vestinggracht om de vijand op afstand te houden.

Bijzonder weetje: de vestinggracht bestaat uit twee delen. De een staat in verbinding met het Haringvliet, toen nog zout zeewater met eb en vloed. De andere is onderdeel van de polder, onder zeeniveau en zoet water. De vesting was daarmee ook technisch een mooi voorbeeld van watermanagement avant la lattre.

Kanonnen op de vestingwallen in Hellevoetsluis
Kanonnen ter verdediging van de vesting van Hellevoetsluis. In het midden de vestinggracht en op de achtergrond het Haringvliet. Helemaal achterin zie je nog net Goeree-Overvlakkee liggen.

Maar dat was allemaal vroeger. Wij, 21e eeuwers, kunnen heerlijk ontspannen wandelen over de rustige en groene vestingwallen en de vele monumenten bewonderen. Je kunt natuurlijk gewoon op eigen houtje struinen, maar bij de lokale VVV hebben ze ook wandelroutes. Lees mijn verhaal over de stadswandeling door de vesting van Hellevoetsluis voor meer informatie.

tip voor een dagje Hellevoetsluis: wandelen over de rustieke vestingwallen.
De vestinggracht en de verdedigingswallen zijn nu een groene oase voor een rustieke wandeling.

2) Bezoek het Nationaal Brandweermuseum

Je verwonderen over de vele brandweerattributen en de mooiste oude brandweerwagens, glimmend gepoetst. Dat kan in het Nationaal Brandweermuseum. De collectie brandbestrijdingsmiddelen van het museum is waarschijnlijk de grootste van Europa. Het oudste item is van omstreeks 1550! Voor de kinderen is er ook van alles te doen: zoals een speurtocht en verkleden als brandweermens. Ook staat er een brandweerwagen waar je op klauteren mag. Het museum is gevestigd in twee voormalige marinegebouwen uit 1786, een Groot Magazijn en Kuiperij.

3) Het water in

Hellevoetsluis ligt aan het Haringvliet en heeft meerdere jachthavens en stranden. Alle mogelijkheden dus voor een heerlijk dagje genieten van het water. Er is vlak bij de vesting een klein strandje met speeltoestellen waaronder een piratenschip. Het is echt een knus strandje met uitzicht op de vuurtoren en vooral leuk als je het wilt combineren met een bezoek aan de vesting.

Even verderop ligt een veel groter strand, het Quackstrand. Deze ligt direct naast de Haringvlietdam, onderdeel van de Deltawerken. Je kunt hier kiezen of je aan de linkerzijde of aan de rechterzijde van de dam van het strand wilt genieten. Links ben je nog aan de “zoete” kant, en baad je in het Haringvliet. Rechts ben je aan de “zoute” kant en zwem je in de Noordzee. Nog even verder doorlopen en je bent in Rockanje, van oudsher een bekende badplaats.

wat te doen in Hellevoetsluis? Een dagje aan het strand!
Het Noordzeestrand, Tussen Hellevoetsluis en Rockanje.

4) Maak een wandeling door de natuur

Als je komt aanrijden vanuit Rotterdam denk je niet als eerste aan de natuur. De grote petrochemische installaties langs de snelwegen bij Botlek maken me altijd een beetje depressief. Maar als je daar eenmaal voorbij bent, kom je in een van de mooiste duinen van Nederland: het Voornes Duin. Het relatief jonge duinengebied (de duinen zijn ontstaan in de Late Middeleeuwen) is al sinds 1927 in beheer bij Natuurmonumenten. Hoogtepunt is het rustieke Quackjeswater waar erg veel watervogels te spotten zijn.
Dit gebied is onderdeel van het Natura 2000-gebied “Voordelta”, de ondiepe zee en stranden vanaf Hoek van Holland tot Westkapelle in Zeeland. Behalve van strand en duin kun je hier tijdens een wandeling genieten van onvervalste polders, oude agrarische dorpjes, gorsen (aangeslibd land), dijken met dijkhuisjes en grillige bossen. Er is een uitgebreid netwerk van wandelknooppunten en fietsknooppunten op Voorne-Putten en dus ook rondom Hellevoetsluis. Je kunt het allemaal combineren tot één van de meest gevarieerde wandelingen  die ik ken (16 km).

De grillige bomen in het bos bij Quackjeswater

5) Droogdok Jan Blanken

Een van de meest verrassend leuke uitstapjes die ik dit jaar gemaakt heb: het Droogdok Jan Banken. Een droogdok is een dok, waaruit het water kan worden weggepompt om het onderhoud aan boten te vereenvoudigen. Maar dit droogdok is 200 jaar oud en was toen een technisch hoostandje van jewelste. Het fijnste metselwerk, ondergrondse aquaducten en toentertijd de tweede stoommachine in Nederland maakten het onderhoud van de marineschepen een stuk makkelijker.

Zorg wel dat je een rondleiding krijgt, want dat maakt dit uitstapje pas echt bijzonder. Dan mag je namelijk ook de ondergrondse gangenstelsels in en krijg je pas echt goed uitleg hoe het hele mechanisme werkt.

Droogdok Jan Blanken in de vesting, een verrassend leuk uitstapje. Altijd wat te doen in Hellevoetsluis.

6) Laat je rondleiden door Michiel de Ruyter

Liever met een gids door de vesting van Hellevoetsluis om het maritieme verleden te ontdekken? Jawel, dat kan. En met niet de minste, want Michiel de Ruyter staat in hoogst eigen persoon klaar om je alles te vertellen over de tijd dat hier de Hollandse vloot onderhouden werd. Hoe hij hiervandaan vertrok om de Engelsen bij Chatham te verslaan. Hoe Piet Hein zijn zilvervloot hier binnenbracht. Of hoe Willem III hier met één van de grootste zeemachten uit de geschiedenis hiervandaan vertrok om koning van Engeland te worden.

7) Ramtorenschip de Buffel

Deze boot uit 1868 is voor mij pure jeugdsentiment. Toen ik ene kleine jongen was, behoorde het tot het Maritiem Museum in Rotterdam, waar ik het een aantal keer mocht bezoeken. Het maakte diepe indruk op me. De Buffel is een pantserschip, bestand tegen granaatinslagen. Vanaf 1896 werd het omgebouwd tot logement- en opleidingsschip. Pas in 1973 ging de Buffel met pension om verder te leven als museumschip. Sinds 2013 ligt is in de haven van Hellevoetsluis en kun je hem bezoeken en kun je er rondleidingen krijgen. Wind en virus dienende weer open vanaf april 2021.

8) Korenmolen de Hoop

Een beetje suffig misschien, maar toch ook altijd wel even leuk: een molen bezichtigen. Korenmolen De Hoop kun je bezichtigen als de vlag uithangt, iedere zaterdagmiddag. De molen is ruim twee eeuwen oud en werd destijds gebouwd omdat de al bestaande molen moest verdwijnen voor de bouw van het droogdok. Wonder boven wonder is de molen gespaard gebleven in de oorlog. De Duitsers hebben deze zijde van de vesting geheel afgebroken aan het einde van de Tweede Wereldoorlog om een beter schootsveld te hebben tegen de geallieerden. Alleen de molen en een Duitse kroeg bleven staan. Toegang tot de molen is tegen een vrijwillige bijdrage. Voor molen-geeks: de molen heeft een stalen lange spruit en, bizar, een asbesthoudende halslager.

Molen in de vesting van Hellevoetsluis kun je bezoeken
Korenmolen De Hoop

9) Vuurtoren van Hellevoetsluis

De vuurtoren van Hellevoetsluis is met het bouwjaar 1822 een oudje, een van de oudste nog werkende vuurtorens van Nederland zelfs. En weet je wat het leuke is? Je mag erin om hem te bekijken. Je neemt de trap naar boven tot aan de lamp aan toe. Om heel eerlijk te zijn, er valt binnen niet zo heel erg veel te zien, maar een vuurtoren bezoeken is altijd leuk. Bezoeken kan in de zomermaanden op elke laatste zaterdag van de maand en natuurlijk op Open Monumentendag.

de vuurtoren in Herllevoetsluis

10) Effe terrasje pakken

Moe, rozig van de buitenlucht en voldaan? Dan is er weinig fijner dan even een terrasje pakken. Aan de kant van de kerk staan zomers heerlijk relaxte terrassen met uitzicht op de haven. Elk half uur gaat de karakteristieke draaibrug open en varen de boten in of juist uit. Een ideaal plekje om even bij te komen en na te praten. Of om te lunchen halverwege de dag en nieuwe energie op te doen.

Op een zomerdag zijn de terrassen in Hellevoetsluis aan de haven aan te bevelen. Het was een warme dag en de eerste onweerswolken ontwikkelen zich alvast.

Andere tips om te doen in en om Hellevoetsluis

Mocht bovenstaande je niet genoeg afleiding geven, dan kun je ook een van deze attracties bezoeken. Ben je met kinderen, dan kan Historyland leuk zijn: een historisch themapark en museum, met onder andere een Tyrannosaurus Rex (geen echte, hoor) en een MI-2 gevechtshelikopter.

Wil je ontsnappen op James Bond-achtige wijze? Dan kun je naar de escaperoom Adventuredome gaan. Met twee identieke kamers kun je zelfs met twee groepen tegen elkaar spelen. Liever iets rustiger? Dan is het stadsmuseum in de vesting wellicht iets voor jou, over het leven van toen en nu in de marinehaven en de omliggende agrarische dorpen.

Tips in de buurt van Hellevoetsluis

Op een half uurtje rijden vanuit Hellevoetsluis heb je ook erg veel mooie trips. Wat dacht je van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk in Zeeland? Of een stadswandeling door de tuindorpen in Rotterdam-Zuid. Vergeet ook vooral niet de groenste wandeling van Rotterdam.

Stadswandeling Den Briel

Vlak biij Hellevoetsluis ligt die andere vestingstad van Voorne: Brielle. In Den Briel, zoals de stad vroeger heette, begon de opmars van de opstandelingen in de Tachtigjarige Oorlog. Het was zelfs de eerste stad die de Spanjaarden verloren. Nu kun je langs de historische locaties wandelen met een stadswandeling door Den Briel of genieten van de vele leuke winkeltjes.

Den Briel stadswandeling

Vogelobservatorium Tij

Net aan de andere kant van de Haringvlietdam vind je de mooiste vogelkijkhut ter wereld. Het Vogelobservatorium Tij in Stellendam is vormgegeven als een gigantisch ei van acht meter hoog en elf meter lang. Het heeft een prachtig houten raamwerk met een rond rieten dak erover. Vanaf de tweede verdieping kun je in alle rust vogels spotten of gewoon genieten van het uitzicht over het Haringvliet.

Het Vogelobservatorium Tij in Stellendam. Foto: Marcel Korbee, Travel Madness.

Hoe bereik je Hellevoetsluis?

Hellevoetsluis ligt op het Eiland Voorne op Voorne-Putten, zo’n 30 kilometer ten zuidwesten van Rotterdam. De snelste weg is via de A15 en dan de N57 en duurt vanuit Rotterdam-Zuid ongeveer een half uurtje. Je rijdt dan grotendeels over de snelweg met wat minder gezellig uitzicht op industrie.

Oude vesting van Hellevoetsluis

Alternatieve routes die leuker zijn om te rijden

Als je liever iets minder snelwegen rijdt, dan kun je de A15 bij Spijkenisse verlaten en de Hellevoetsluis benaderen via de N218 (langs de leuke dorpjes Heenvliet en Geervliet) en de N494 langs het bijna twee eeuwen oude Kanaal door Voorne. Deze route duurt precies even lang als aanbevolen route, maar is wel veel leuker om te rijden.

Eventueel kun je ook vanuit Rotterdam al de Groene Kruisweg (N492) nemen naar Spijkenisse door de plaatsen Rhoon, Poortugaal en Hoogvliet. Deze oude weg over het eiland IJsselmonde is ook een erg leuke rit, maar wel 10 minuten langer. De Spijkenissebrug, waar je dan de Oude Maas oversteekt, bestaat uit vier van de 10 oude delen van de Moerdijkbrug.

Met het openbaar vervoer neem je het beste de metro uit Rotterdam naar Spijkenisse en stapt daar over op een van de bussen naar Hellevoetsluis.

Overnachten bij Hellevoetsluis

Hellevoetsluis en omgeving is mooi genoeg voor een wat langer verblijf. Er is veel keuze aan overnachtingsmogelijkheden zoals een aantal vakantieparkten en deaze prachtig gelegen natuurhuisjes vlakbij Hellevoetsluis. WIl je liever naar een echt vakantiepark, overweeg dan bijvoorbeeld Waterpark Zuytland Buiten van Landal op slechts 10 kilometer van Hellevoetsluis.

Gratis parkeren in Hellevoetsluis-Vesting

Het is één van de laatste gemeentes in Nederland waar je overal gratis kunt parkeren. Ook in de historische vesting kun je vrij je auto stallen. Handige plaatsen voor parkeren zijn het pleintje voor Fort Haerlem (google maps), langs de haven op de Westzanddijk (google maps), bij de Vuurtoren (google maps) of bij het restaurant Aquarius (google maps).

Blijf op de hoogte!

Zet nu je emailadres op mijn mailinglist! Af en toe ontvang je een emailtje van me met een overzicht van de nieuwste blogs. De updates komen uit wanneer het uitkomt, dus zeer onregelmatig. Een beetje zoals ik zelf ben dus. Je emailadres wordt alléén voor deze mailing gebruikt.

Meer tips

  1. wandelen schitterend sittard
  2. Wandelen in Ridderkerk

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze link een aankoop doet krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra. Wel kan ik zo (een deel van) de kosten van dit blog terug verdienen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *