Trappisten wandelroute in Zundert

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelen in Noord-Brabant » Trappisten wandelroute in Zundert

De trappisten wandelroute in Zundert (Noord-Brabant) combineert misschien wel mijn twee meest favoriete tijdsbestedingen: wandelen en bier drinken. Al moet ik me wel aan de juiste volgorde houden. Wandelen met bier in de benen is aan mij niet besteed. Nee, beter om te starten met prachtige natuurgebieden rondom Klein-Zundert om dat na afloop af te blussen met een trappistenbiertje van de Abdij Maria Toevlucht. Dat is één van de slechts twee abdijen in Nederland waar authentiek trappistenbier gebrouwen wordt.

Praktische informatie en een gpx-bestand van de trappisten wandelroute tref je aan het einde van dit artikel. Plan je wandeling goed als je een trappist wilt kopen in de kloosterwinkel in plaats van in het dorp Zundert, want de openingstijden zijn beperkt.

Lees ook deze artikelen over bestemmingen in de buurt van Breda

Zundert Trappist logo wandelroute

Trappisten wandelroute 8,5 kilometer natuur en cultuur

Op en top Brabantse natuur én cultuur, dat is wat je bijna 8,5 kilometer lang krijgt voorgeschoteld. Er zijn passages door bosgebieden en heidevelden, maar ook vennetjes en weilanden. Een groot deel van de wandeling gaat over Landgoed De Moeren, nu in beheer bij Natuurmonumenten, en je loopt over oude verveende grond. Onderweg kom je het landhuis De Moeren tegen met de kaarsrechte Koepeldreef richting het theehuisje. En natuurlijk de Abdij Maria Toevlucht.

Kortom een wandeling die geen moment verveelt.

mooie natuur rondom landgoed de Moeren bij Zundert

Turfontginning voor Breda

Landgoed De Moeren is ontstaan vanwege de turf. De naam verwijst daar al naar: moer is namelijk West-Brabants dialect voor veen, zoals in Moergestel. Ook loopt hier de Bredase Turfvaart, een kanaal gegraven voor het vervoeren van de turf naar Breda.

Het gebied hier was oorspronkelijk dus veenmoeras maar werd sinds 1400 langzaamaan ontgonnen. Heel toepasselijk in het thema van deze wandeling: het waren bierbrouwers uit Breda die hier een belangrijke rol vervulden. Breda telde dertig brouwerijen in die tijd. Vier daarvan vormden een consortium die er alles aan deed om de aanvoer van grondstoffen veilig te stellen. De molens van Breda, bijvoorbeeld, draaiden uitsluitend voor de brouwers. Maar ook de turfvelden werden in de 17e eeuw door de brouwers aangekocht.

trappisten wandelroute zundert

Café “In den Anker”

Eén van de brouwers was Sebastiaan van der Schoot, eigenaar van de brouwerij De Ancker, die rond 1635 voor zijn arbeiders ter plaatse een herbergje begon. De herberg met “heerkamer” was vernoemd naar de brouwerij: In den Anker. De uitspanning bestaat nog steeds en is daarmee één van de oudste cafés van Nederland.

De herbergier van In den Anker was ook tollenaar: in de tweede helft van de 19e eeuw inde hij de tol die betaald moest worden om gebruik te maken van de Rucphenseweg, de provinciale weg van Zundert naar Rucphen.

De laatste honderdvijftig jaar is het beheer van het café in handen van dezelfde familie. Ook van binnen lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Al zitten wij van Bestemming Buitenlucht natuurlijk liever op het terras. Check voor de openingstijden hun website.

Café In den Anker

Natuurgebied Tachtig Bunders

Niet alleen de brouwers, ook Willem Snellen, magistraat en burgemeester van Breda, vergaarde hier stukken land. Om te beginnen in 1646 met 80 bunders moeren, ongeveer 103 hectare. Het natuurgebied dat daar na de turfontginning achter bleef heet nog altijd Tachtig Bunders.

Heide op de Tachtig Bunders

Dit is ook het gebied waar Vincent van Gogh zijn eerste landschappen tekende. Vincent is geboren in Zundert en kwam graag in de buitengebieden. In Zundert zelf kun je in zijn voetsporen lopen met de Van Gogh wandeling Zundert.

Doorkijkje naar de velden tijdens de Trappisten wandelroute

Herenhuis De Moeren

Een landgoed is geen landgoed zonder een landhuis, natuurlijk. Toch is hier pas vrij laat een herenhuis gebouwd, namelijk in 1818. Het is gebouwd door een van de nazaten van Willem Snellen, Govert Van der Hoeven en is nog altijd in particulier bezit van de familie Van der Hoeven. Het classicistische huis is nu af te huren als chique vergaderplek. Bijzonder is het klokkentorentje. Die is bijna honderdvijftig jaar ouder dan het huis zelf en kwam oorspronkelijk uit de oude rechtbank van Wernhout.

herehuis De Moeren in Zundert
Klokketorentje van De Moeren

Theehuisje De Koepel en de Koepeldreef

Verbonden met het herenhuis De Moeren via een kaarsrechte dreef vind je aan de rand van het bos een theekoepeltje. Het theekoepeltje is mooi rustpuntje, zo aan het einde van de trappisten wandelroute, en een ideaal plekje om even te genieten van de zojuist aangeschafte flesjes Zundert-bier.

Theekoepeltje De Moeren ook wel De Koepel

Het theekoepeltje moet ergens voor 1840 gebouwd zijn, want toen werd het ontdekt door militairen die het gebied hier in kaart brachten. We zitten hier vlak bij de Belgische grens en België was nog maar één jaar onafhankelijk. De grens moest nog worden vastgesteld en grenspalen uit 1843 waren nog niet eens geplaatst.

Veel informatie over de geschiedenis van de landgoederen en bebouwing langs de Bredase Turfvaart vind je hier.

Koepeldreef vanaf de Koepen naar De Moeren tijdens Trappisten wandelroute

De Abdij Maria Toevlucht

Het eind van de 19e eeuw was niet de beste tijd voor monniken in Frankrijk. Veel onderwijsinstellingen en universiteiten waren in handen van kloosterordes. Politiek kwam echter de beweging op dat onderwijs openbaar moest zijn en ook toegankelijk voor meisjes. De hele secularisering in Frankrijk leidde uiteindelijk tot de scheiding van Staat en Kerk.

In die context werden veel kloosters in Frankrijk met uitzetting bedreigd. De monniken van een Trappistenklooster in Noord-Frankrijk vonden in 1881 hun toevlucht in Tilburg en stichtten de abdij Koningshoeve. Vandaaruit werden meer kloosters gebouwd, speciaal als toevluchtsoord voor Franse monniken. In 1900 was de eerste klaar: een klooster met twaalf monniken genaamd Maria Toevlucht bij Zundert. In de jaren die volgden werd het klooster alsmaar groter, tot wat het nu is geworden.

Abdij Maria Toevlucht in Zundert: tijdens de Trappisten wandelroute

Het klooster is van buiten een vrij groot en imposant gebouw. Niet heel oud dus, maar mooi gelegen aan de rand van het bos. Meer dan alleen de buitenkant zul je niet snel te zien krijgen. Toeristische bezichtiging van het klooster is niet mogelijk.

Trappistenbier Zundert

De abdijwinkel is wel toegankelijk. En hier kun je het befaamde bier kopen. In Maria Toevlucht wordt het authentieke trappistenbier “Zundert” gebrouwen, vandaar ook dat we hier een Trappisten Wandelroute kunnen wandelen. Authentiek Trappistenbier is zeldzaam. Er zijn wereldwijd nog geen twaalf trappistenklooster die dit label mogen dragen. En in Nederland slechts twee: La Trappe en Zundert.

Om een authentiek trappistenbier te maken, moet het brouwen zelf in het klooster plaatsvinden en ook daadwerkelijk onder verantwoordelijkheid van monniken uitgevoerd worden. Onlangs heeft de Achelse Kluis bij Hamont het label verloren omdat er in het klooster geen monniken meer wonen.

Glas in lood in kapelletje voor Maria Toevlucht

Abdij Maria Toevlucht brouwt een tweetal trappistenbieren: Zundert 8, en Zundert 10. De getallen verwijzen naar het alcoholpercentage. Het klooster is ermee begonnen in 2007, nadat het vleesveebedrijf was beëindigd. Om toch geld te verdienen voor hun eigen onderhoud, besloot men in de boerderij een brouwerij te beginnen: Brouwerij De Kievit, naar de historische naam van de landerijen die oorspronkelijk Kievitsmoeren heetten.

Probeer je wandeling wel te plannen als je een trappistenbier Zundert ook bij het klooster wilt kopen. De winkel is beperkt open in de middaguren.

Het café In Den Anker serveert Zundert bier, ideale aflsuiter voor de Trappisten Wandelroute

Praktisch over de Trappisten Wandelroute in Zundert

  • Start- en eindpunt: parking bij In den Anker, Rucphenseweg 35
  • Lengte: 8,5 kilometer
  • Wandelknooppunten 10-32-31-93-92-60-32-10 (Let op! Bij knooppunt 93 is het pad naar knooppunt 92 niet duidelijk aangegeven. Als je bij 93 aankomt moet je naar rechts en even later weer naar links. Gebruik de plattegrond van de folder van de VVV of het GPX-bestand om je weg te vinden in dit deel van de route)
  • Horeca bij begin en eindpunt: In den Anker (gesloten op vrijdag en in de wintermaanden ook op donderdag)
  • Kloosterwinkel Maria Toevlucht: Maandag gesloten. Open op dinsdag – zaterdag van 14.15 u – 16.45, zondag na de eucharistieviering: 11.00 u – 11.50.
  • Flyer van de VVV Zundert vind je hier.

GPX van de Trappisten wandelroute Zundert

Het gpx-bestand van de Trappisten wandeling kun je downloaden via onderstaande knop.

voormalige landerijen van Maria Toevlucht

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 comments