Wandelen in Ridderkerk

Wandelen in Ridderkerk: de groene schil

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelen in Zuid-Holland » Wandelen in Ridderkerk: de groene schil

Wandelen in Ridderkerk? Het ligt op het eiland IJsselmonde midden in de dichtbevolkte Randstad, ingeklemd tussen Rotterdam en Dordrecht. Logistiek ideaal gelegen met twee drukbevaren rivieren. Omarmd door maar liefst drie autosnelwegen (A15, A16 en de A38). Groot geworden door de scheepsbouw en bijbehorende industrie. Zou je hier werkelijk een wandeling kunnen maken door de natuur? Ik ging erop uit en ontdekte de Groene Schil van Ridderkerk, een wandeling van 15 kilometer rondom Ridderkerk door de vele parken en (nieuwe) natuur. Ja, een groene wandeling is hier wel degelijk te doen!

Verwacht nou niet meteen lieflijk stromende beekjes, oneindige heidevelden of groot wild. Daar is het hier de regio niet voor. Je zult je bij deze wandeling voortdurend bewust zijn van de bebouwing en het verkeer. Het is in dat opzicht echt een wandeling door de stad. Maar wel de meest groene delen van de stad, waar de natuur nog of weer de kans krijgt. En waar je de relatieve rust in de overbevolkte Rijnmond nog kunt vinden.


Nog zo’n groene stadswandeling: Groen op Zuid, de meest groene stadswandeling van Rotterdam


Wandelen in Ridderkerk
Typerend plaatje voor de wandeling: een drukbevaren rivier en toch veel groen

Reijerspark

De wandeling rondom Ridderkerk start bij het Natuur en Milieu-Educatiecentrum De Groene Draak in het Reijerspark. Dit park is in 1978 aangelegd en staat bekend om de grote variëteit aan bomen. In totaal 287 verschillende soorten bomen zijn er destijds aangeplant. De opzet van het park krijgt daarmee iets van een openbaar arboretum. Je kunt hier ook een speciale bomenwandeling doen rondom de grote vijver en meer leren over de Noorse esdoorn, Amerikaanse kastanje, de Italiaanse populier en vele andere bomen.

Reiger in de groene schil rond Ridderkerk

Al snel verlaat ik het park en daarmee de bebouwde kom. Even loop ik langs de omgeploegde akkers en de stugge kleigrond valt me op. Ik ben in Rotterdam opgegroeid, de kleigrond herinner ik me nog van vroeger. Maar nu ik al zo lang op zandgrond woon ben ik toch telkens weer onder de indruk van die grote vette blokken aarde die na het omploegen blijven liggen. Die zie ik thuis toch nooit.

Wandelen langs omgeploegde klei
Omgeploegd akker

Wandelen door de Donckse velden in Ridderkerk

De Donckse Velden is een 30ha stuk natuur en recreatiegebied en van behoorlijk recente datum. Het is in de periode 1985 tot 2015 aangelegd tussen de wijken Bolnes en Slikkeveer. Het is onder andere bestemd om het landhuis Huys ten Donck te beschermen tegen de steeds verder oprukkende bebouwing. Het is nu deels natuurgebied, deels een park en zal in de toekomst ook een rol gaan spelen als drinkwatervoorziening.

Waar nog niet zolang geleden hier akkers bebouwd werden, zijn nu grasvelden en brede waters en bossen te vinden. Ik loop er in alle rust. De fietspaden zijn levendig, maar de voetpaden bijna stil. Even verderop rust een man op een bankje in het veld, de contouren van de stad op de achtergrond. Symbolisch voor de sereniteit hier in de groene schil rondom het drukke Ridderkerk.

Donckse velden
De Donckse Velden, een man rust uit op een bankje

Huys ten Donck

Even later loop ik daadwerkelijk langs het Huys ten Donck, een prachtig huis in Hollands-Classisistische Stijl uit 1747. Het is gebouwd in opdracht van Otto Groeninx van Zoelen, toenmalige burgemeester van Ridderkerk en Tweede Kamerlid. Zijn afstammelingen wonen er nog steeds. Rondom het huis liggen de Donckse Bossen. Je kunt ze bezichtigen met een geldige wandelkaart, te koop voor €1.

Huys ter Donck in Ridderkerk
Het Huys ten Donck

De Noord en uitzicht op Kinderdijk

De route gaat verder langs de loodsen langs de Oude Maas, waar vroeger de scheepsbouw plaats vond. Hier en daar een oud monument uit deze roemrijke periode waarin Ridderkerk groot werd. En over de Ringdijk, een mooie groene strook tussen de industrie en de woonwijken. Dit gedeelte van de wandeling is eigenlijk wat saaier dan de rest. Even lijkt het erop alsof je alleen maar langs industrieterreinen loopt, maar het valt gelukkig mee. De route kiest toch vooral voor de stukjes groen en wat dijkjes en echt zware industrie wordt het nergens.

UItkijktoren De Noord met uitzicht op de molens van Kinderdijk
Uitkijktoren “De Noord”

En dan, juist op het moment dat ik er eigenlijk wel genoeg van krijg, ontmoeten we de rivier de Noord. Op een heuveltje staat een uitkijktoren en als ik ergens blij van wordt, dan zijn dat uitkijktorens. Ik klim omhoog en sta opeens oog in oog met Kinderdijk. Dat had ik even niet verwacht, maar het ziet er fantastisch uit. Al valt me wel direct op dat dat dat Kinderdijk eigenlijk helemaal niet zo groot is. En omgeven door allerhande bebouwing en electriciteitsmasten. Dat laten ze de toeristen nooit zien in de brochures.

Kinderdijk
Molens van Kinderdijk tijdens het wandelen in Ridderkerk
Molens van de Kinderdijk, vanaf het uitzichtpunt in Ridderkerk
De Noord, vrachtschip en Kinderdijk

Gorzenpark en Ridderkerkse Griend

Het Gorzenpark in Ridderkerk is aangelegd op een oude vuilnisbelt en dat zorgt voor een bijzonder landschap. Eigenlijk is het helemaal niet echt aangelegd, maar meer ontstaan. Nog tot in 1991 werd restafval dat niet verbrand kon worden hier gestort: 300.000 kubieke meter, een berg van 22 meter hoog. Hier spelen nu kinderen met hun grootouders en hier zijn nu fietsers die even afstappen om van het uitzicht te genieten. Want ja, ook hier staat een uitzichttoren om de molens aan de overkant te bewonderen.


Nog een voormalige vuilnisbelt die nu een aantrekkelijke wandelplek is: Het Dak van Brabant met uitzicht op de skyline van Eindhoven


De wandelroute gaat eigenlijk recht toe recht aan door het Gorzenpark. Wil je hier even een extra rondje maken, dan is daar ook een aparte wandelroute voor beschikbaar. Naast het park, zo’n beetje in de rivier, zijn grienden aangelegd. Ook hier kun je een heerlijk ommetje maken.

Wandelen in Ridderkerk door het groen
Boom aan de rand van het Gorzenpark

Wandelen door het Oosterpark in Ridderkerk

Langzaamaan bereikt de wandeling de zuidkant van Ridderkerk. Grappig is dat de Ridderkerkers hun Oosterpark in het zuiden hebben aangelegd. Het park is één van de grootste van Ridderkerk, namelijk 64 hectare. Toch oogt het nergens echt groot. Dat komt vermoedelijk doordat het vrij smal is. Het is slechts 300 meter breed. Maar dan wel weer zo’n 2 kilometer lang.

Wandelen in het Oosterpark in Ridderkerk

Het ligt precies tussen de woonwijken van Ridderkerk en de autosnelweg A15. Niet toevallig, natuurlijk. Het dient juist als een groene buffer tegen de overlast van de snelweg. Persoonlijk vind ik dat ook meteen een nadeel van het wandelen door het Oosterpark in Ridderkerk. Voortdurend hoor je het gezoem van de voorbijrijdende auto’s en vrachtwagens. Voor iemand zoals ik, die niet (meer) uit de grote stad komt, is dit storend. Maar als ik zo om me heen kijk, lijken de anderen er geen last van te hebben of het misschien niet eens te horen. Gelukkig zie je de snelweg nauwelijks en maakt het park zelf veel goed.

Het park bestaat uit twee delen. Het eerste deel is relatief jong en aangelegd in de jaren ’80. Het tweede deel is tien jaar ouder en dat zie je ook duidelijk aan de vegetatie. In het midden ligt een kinderboerderij, er is een midgetgolfbaan en een pannenkoekenrestaurant.

Oosterpark

De wandelroute rond Ridderkerk

De wandelroute die ik aantrof ik op de website van Ontdek IJsselmonde, is opgesteld door de Natuurvereniging Eiland IJsselmonde. Het bestaat uit een plattegrondje en een beschrijving. De beschrijving is grotendeels prima te volgen, soms misschien iets te gedetailleerd (“na 6 meter linksaf”). Er waren echter ook wel een aantal plaatsen waar ik de draad even goed kwijt was. Het bijgeleverde kaartje is behulpzaam, maar wat weinig gedetailleerd.

Ik raad aan om een goede plattegrond mee te nemen of te wandelen met een app. Er was geen gpx-bestand beschikbaar, maar die heb ik speciaal voor jullie gemaakt en die kun je onderaan downloaden.

Wandelen over de dijk

Een ander nadeeltje is dat de route grotendeels fietspaden volgt, ook als er geschikte wandelpaden beschikbaar zijn, zoals in de Donckse velden of het Oosterpark. In het gpx-bestand heb ik vooral voor de wandelpaden gekozen. In het Gorzenpark kun je ook veel alternatieve paadjes vinden, maar hier kun je ook een aparte wandeling voor gebruiken.

Wil je de route in Ridderkerk op korte termijn gaan wandelen, houd dan er dan ook rekening mee dat er een belangrijk fietspad is afgesloten, zonder dat er een omleiding aangegeven was. Dit is vanwege bouwwerkzaamheden bij het woonzorgcentrum Salem, vlak nadat je de Gorzen verlaat. Het makkelijkst kun je omlopen door na De Gorzen de Rotterdamseweg niet direct over te steken, maar door te lopen over de Oostmolenweg en de Oudelande. Aan het einde steek je de Rotterdamseweg over en ga je meteen rechtsaf tot aan de Oosterparkweg. Daar kun je de route weer vervolgen.

Nijlganzen

Praktische informatie over wandelen door de groene schil rond Ridderkerk

  • Startpunt: NME De Groene Draak, Kastanjelaan 27, 2982 CM Ridderkerk.
  • Parkeren: er is een grote parking dichtbij. Rijd eerst naar de Populierenlaan, bij de rotonde bij de Kastanjelaan rechtsaf.
  • Lengte: 15 kilometer
  • De wandeling is niet zwaar. Je loopt bijna overal op verharde paden. Gewone wandelschoenen zijn voldoende.
  • Honden zijn aangelijnd welkom. Reken er wel op dat je andere honden tegenkomlt, want de parken worden ook veel gebruikt voor het uitlaten.
  • Horeca. Op de route zelf kom je niet veel horeca tegen.
  • Ik heb de wandeling gevonden op de site van Ontdek IJsselmonde
  • Ridderkerk ligt eigenlijk op een eiland. Hoe dat zit lees je in mijn artikel over de rivierendelta in Zuid-Holland.

Wandelen in Ridderkerk met GPX-bestand

GPX: klik hieronder op de knop download

Blijf op de hoogte!

Zet nu je emailadres op mijn mailinglist! Af en toe ontvang je een emailtje van me met een overzicht van de nieuwste blogs. De updates komen uit wanneer het uitkomt, dus zeer onregelmatig. Een beetje zoals ik zelf ben dus. Je emailadres wordt alléén voor deze mailing gebruikt.

Gerelateerde berichten

  1. groene stadswandeling rotterdam zuid
  2. Uitzicht over Willeskop
  3. Tuindorpen Rotterdam Zuid wandelroute

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 comments