Wat is er leuker dan wandelen in de natuur? Wandelen in de natuur en mooie landschapsfoto’s maken, natuurlijk. Helaas ben ik daar geen groot kampioen in. In het echt sprankelt het bos en strelen de glooiende dieptes het oog. Maar op mijn foto’s wordt het vaak flets en oppervlakkig. Als de foto überhaupt niet over- of onderbelicht is. Daarom heb ik een weekend lang een workshop landschap- en natuurfotografie gedaan. En daar heb ik behoorlijk veel bijgeleerd. Bovendien was het erg gezellig. Alle foto’s op deze pagina zijn dat weekend gemaakt.
>>> Lees ook: De meest fotogenieke plekken in Limburg.
Opzet van de cursus landschap- en natuurfotografie
De workshop landschap- en natuurfotografie van Travelmarks duurt een weekend, van vrijdagavond tot zondagmiddag. Het is een intensief weekend, want je fotografeert twee maal een zonsondergang en tweemaal een zonsopgang. In de zomermaanden betekent dat dus hele korte nachten. Overdag, als het zonlicht te hard geworden is voor mooie landschapsfoto’s, besteed je veel tijd aan macrofotografie en behandel je theorie tijdens de lunches.
De groepen bij de workshops zijn klein. Ze bestaan uit maximaal 6 personen. Toen ik de workshop deed waren er zelfs maar drie cursisten. Dat zorgt ervoor dat er heel erg veel tijd is voor persoonlijke één op één begeleiding. Je kunt als gevorderde meedoen, maar zeker ook, zoals ik, als beginner. Heb je niet genoeg apparatuur, dan kun je het lenen. Ikzelf had bijvoorbeeld geen statief, macrolens en filters, maar deze werden enthousiast aangereikt door Mark, de workshopleider.
Het weekend vond plaats in het Nationaal Park De Maasduinen rondom Venlo. De Maasduinen zijn een werkelijk schitterende locatie en ideaal voor landschapsfoto’s. Het was augustus en de heide bloeide prachtig paars. Het landschap glooit enigszins en het is bebost, maar niet té. Bijna alle sessies vonden plaats op de heide en het in het bos. Alleen al het lekker buiten zijn in deze omgeving maakte het weekend tot een succes. Alleen op de eerste avond bleven we in Venlo om de stad te fotograferen bij zonsondergang.
De workshop kostte €295 inclusief naslagwerk, bewerking in lightroom en zelfs ontbijt was inbegrepen. Lunches en diner zijn niet inbegrepen. Ook overnachting niet, maar ikzelf woonde dusdanig in de buurt dat ik gewoon op en neer reisde.
Stadslandschappen fotograferen
We begonnen op vrijdagavond om 6 uur. Na een korte voorstelronde reden we in 5 minuten naar een brug in Venlo bij de Maas. Aan de overkant van de Maas ging de zon onder. Achter ons het moderne theater dat ’s avond mooi verlicht was en ertussen een brug in neon blauw. Mark legde ons het gebruik van filters uit bij de ondergaande zon. Daarna draaiden we ons om en mochten we los op de stad. Door lange sluitertijden te gebruiken werden de achterlichten van passerende fietsers langgerekte strepen. Lange sluitertijden van 30 seconden. Om de camera toch stil te houden moet je dus wel een statief gebruiken. Conclusie: statief op verlanglijstje.
Compositie, compositie, compositie
De volgende ochtend om 6 uur weer present om naar het bos te rijden. Ontbijt kregen we van Travelmarks. De zonsopkomst liet zich niet heel goed vangen door de bewolking, maar we kregen veel uitleg over composities voor landschapsfoto’s. Goed kijken naar de kaders in je foto. Zijn er natuurlijke kaders mogelijk, zoals een rij bomen, die rondom het onderwerp staan. Zorg ervoor dat je diepte krijgt in de foto door meerdere lagen te fotograferen. Maar bovenal, zorg voor rust in je compositie.
Macrofotografie
Zowel op zaterdag als op zondag was er veel aandacht voor macrofotografie. Op zoek naar libellen of andere beestjes. Op zaterdag troffen we vooral waterjuffers, die redelijk bleven zitten. Mark gebruikte de tijd om uitvoerig uit te leggen over de juiste belichting en compositie. Gebruik een groot diafragma voor optimale scherptediepte. Maar soms wil je dat juist wat minder en wil je laten zien in welke omgeving het beest zich bevindt.
Op zondag was de oogst rijker: bloedrode heidelibellen, een tijgerspin, kikkers, naaktslak. Macrofotografie heeft me dit weekend echt gegrepen. Het is heerlijk om op de grond te liggen, half in de modder, concentrerend op die ene libel. Zo roerloos mogelijk om hem maar niet weg te jagen (hoeraatje voor de naaktslak). Opmerkelijk ook hoeveel leven er is onder je voeten als je alleen maar de tijd neemt om even te kijken. Conclusie: macrolens op verlanglijstje.
Zonopkomst en zonsondergang
De zonsopkomst en zonsondergang zijn bij uitstek geschikt voor mooie landschapsfoto’s. Dit komt doordat het licht dan warmer en zachter is dan overdag (doordat de zon laag aan de horizon staat en het licht als bij een prisma breekt op de dampkring). Bovendien krijg je met laaghangende zon ook mooie lange schaduwen. De periode rond de opkomst of ondergang heet daarom het gouden uurtje. Voor zonsopgang en na zonsondergang wordt het licht veel blauwer, wat weer andersoortige foto’s oplevert.
Een van de redenen dat mijn eigen foto’s steeds tegenvielen is dat ik geen filters gebruikte. Dan is of de lucht overbelicht, of het landschap onderbelicht. Met verloopfilters kun je het licht uit de lucht wat tegenhouden, zodat je meer gelijkmatig belichte foto’s krijgt. Conclusie: filters op verlanglijstje.
Nabewerken
Rond het middaguur stopten we met het veldwerk, zochten een plekte op in een restaurant en begonnen met het nabewerken van de foto’s. Goede nabewerking maakt of breekt de foto. Ik had er foto’s tussen zitten die ik kansloos achtte, maar Mark wist ze met de software Lightroom zo te bewerken dat ze er super uitzagen. Conclusie: abonnement op Lightroom op verlanglijstje. Conclusie 2 workshop Lightroom volgen op verlanglijstje.
De professional
Mark van Travelmarks is een heel fijne workshopleider. Met enthousiasme brengt hij graag zijn kennis over en past zich moeiteloos aan het niveau van de deelnemer. Hij staat voortdurend open voor alle vragen en is benaderbaar, zowel tijdens het weekend als daarna. Ondertussen houdt hij de sfeer in de groep ontspannen. Ogenschijnlijk was hij de enige die naarmate het weekend vorderde geen last leek te hebben van de korte nachten.
Conclusie over workshop landschap- en natuurfotografie
De informatiedichtheid van de workshop landschap- en natuurfotografie was heel hoog. Gelukkig werd het goed gespreid over de drie dagen, anders was het snel een information overload geworden. Nu ging het nog net, al heb ik de dagen erna nog wel nodig gehad om een en ander te herkauwen. En om mijn iets uit de hand gelopen verlanglijstje te managen.
Dit betreft een onafhankelijke review op basis van persoonlijke ervaringen. Bestemming Buitenlucht heeft geen belangen bij de hier beschreven activiteit.
Plaats een reactie